Sandu avertizează diplomații: "Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară"
Embed:
Sandu avertizează diplomații: "Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară"

Schemele prin care unii angajați ai corpului diplomatic fac bani trebuie să dispară. Este mesajul președintelui Maia Sandu pentru diplomații moldoveni, care a mai a precizat că ilegalitățile vor fi sancționate dur. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, ne-a spus că nu comentează declarațiile președintelui.

"Aceste scheme, pe lângă daunele pentru bugetul și interesul public, produc și vulnerabilități care țin angajații statului ostateci intereselor unor grupări criminale cu reprezentare politică. Am un mesaj personal către acei puțini care sunt implicați în astfel de scheme - încetați acum."

Dimineață, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, care este și ministru de Externe, a vorbit despre cazul fostului ambasador în Federația Rusă Andrei Neguța, pus sub învinuire pentru complicitate la contrabandă în dosarul anabolizantelor. Ciocoi a mai declarat că în acest caz a fost vorba despre încrederea și buna credință a colegilor din misiunile diplomatice din afară.

"Recunosc că și eu și colectivul Ministerului de Externe am rămas perplecși la știrea care s-a difuzat acum o lună. Cazul acesta ne-a permis să facem o reevaluare drastică a regimului de transportare a poștei diplomatice. De acum în colo toată poșta diplomatică va fi verificată la sânge. Va fi stabilită lista obiectelor care sunt incluse în sacul diplomatic, sigilat și sigiliu obligatoriu rupt doar la destinație."

Acum câteva zile, Andrei Neguța a fost transferat din arest la domiciliu în izolatorul Penitenciarului numărul 13. Asta pentru că, potrivit procurorilor, există riscul ca acesta să se eschiveze de la anchetă, să influențeze martorii și să distrugă probele. La începutul lunii decembrie, zece cutii cu anabolizante, în valoare de opt milioane de lei, au fost descoperite de vameșii de la Palanca într-un microbuz al misiunii noastre diplomatice la Moscova. Procuratura Generală a deschis un dosar penal, iar Ministerul de Externe a inițiat o anchetă. Ulterior, Andrei Neguța a fost rechemat din funcția de ambasador. Diplomatul nu-și recunoaște vina.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.