Sandu, către diplomați: Dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice și economice
Embed:
Sandu, către diplomați: Dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice și economice

Șeful statului își dorește relansarea procesului de apropiere a țării noastre de Uniunea Europeană prin reforme democratice și economice. Asta, în contextul vizitei pe care urmează să o facă la Bruxelles în următoarele zile. Declarația a fost făcut de președintele Maia Sandu, într-o conferință online cu cei peste 250 de diplomați ai Republicii Moldova. Maia Sandu a mai precizat că a reușit în doar câteva săptămâni să restabilească bunele relații cu Ucraina și România.

Referindu-se la politica externă a țării noastre, Maia Sandu a declarat că este nevoie de o resetare a relațiilor cu Uniunea Europeană.

"Dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană prin reforme democratice și economice. Care să transforme Moldova într-un stat european. Un stat cu instituții europene, cu școli europene, cu spitale europene, cu drumuri europene, cu un viitor european, care activează exclusiv în interesul tuturor cetățenilor. "

Oficialul a anunțat că doar în câteva săptămâni a reușit să deblocheze relațiile cu vecinii. Președintele țării a precizat că o mare parte a eforturilor diplomatice trebuie să se concentreze pe construirea cercului de încredere România – Republica Moldova – Ucraina.

"Cu România am stabilit să edificăm mai multe conexiuni, poduri și proiecte comune, care ajută la consolidarea Republicii Moldova ca stat. Dar și ne-ar permite să ne ancorăm în UE. În Ucraina am avut o vizită foarte bună săptămâna aceasta. "

Maia Sandu a vorbit și de relația cu Federația Rusă. În acest context președintele țării a declarat că își dorește depășirea problemelor prin dialog, respect reciproc și o relație constructivă.

"Astfel de relație presupune și respectul pentru neutralitatea noastră inclusiv prin depășirea situației în care ne aflăm atât în procesul de reglementare Transnistreană, cât și cea legată de prezența trupelor Ruse pe teritoriul țării noastre. Dar obținerea acestora se poate face prin dialog și relații de parteneriat. "

Maia Sandu își mai propune să consolideze parteneriatul cu Statele Unite ale Americii, iar țara noastră poate contribui cu solidaritate politică sau diplomatică în acele subiecte de politică internațională în care interesele noastre coincid.

Întâlnirea cu diplomații s-a desfășurat online și a fost difuzată pe internet. Transmisiunea a fost întreruptă pentru jurnaliști după ce Maia Sandu și-a încheiat mesajul adresat diplomaților.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.