Sandu, prezentă la ședința CC. Președintele a ținut o pledoarie în care insistă pe dizolvarea Parlamentului
Embed:
Sandu, prezentă la ședința CC. Președintele a ținut o pledoarie în care insistă pe dizolvarea Parlamentului

Președintele Maia Sandu a venit personal să ceară Curții Constituționale dizolvarea Parlamentului.
Aceasta a declarat că a depus toate eforturile pentru a învesti un nou Guvern și că toate posibilitățile pentru aplanarea crizei politice au fost epuizate.
Între timp, în fața Înaltei Curți s-au adunat câteva zeci de susținători ai Maiei Sandu, care au aplaudat-o atunci când judecătorii s-au retrars în deliberări.
Iar pe socialistul Vasile Bolea oamenii l-au huiduit.

Șeful statului a declarat în fața magistraților Curții că toate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului sunt întrunite, iar măsura este de ultim recurs, așa cum recomandă Comisia de la Veneția.

Maia Sandu a mai spus că astăzi am fi putut avea un Guvern funcțional dacă Parlamentul și-ar fi dat votul pentru candidații desemnați de ea. Asta deși anterior Sandu a sugerat partidelor să nu voteze Guvernul Gavrilița, pentru a putea declanșa anticipate.

"Atât atunci când am desemnat-o pe Natalia Gavrilița în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru, cât și atunci când l-am desemnat pe Igor Grosu, am acționat pornind de la obiectivul de a oferi un guvern format din oameni onești și buni profesioniști.

Reprezentanții Parlamentului susțin că nu există motive pentru dizolvarea Legislativului.

"Parlamentul este pe deplin funcțional în exercitarea atribuțiilor precum și adoptarea actelor normative, efectuarea controlului parlamentar etc.

"Am observat, personal fiind prezent și la ședința respectivă a Parlamentului că în cele din urmă nici măcar partidul din care provine excelența sa doamna președinte nu a acordat votul de încredere pentru candidatul respectiv. "

În timp ce Curtea examina cererea, afară s-au adunat câteva zeci de persoane care au cerut dizolvarea Legislativului.

"De 30 de ani tropăim pe loc şi nici o mişcare, ne doare inima, vrem să trăim trăim mai bine".


După ce judecătorii s-au retras în deliberări, socialistul Vasile Bolea a fost huiduit de susținătorii Maiei Sandu.

În jur de 20 de polițiști au încercat să liniștească spiritele. Într-o postare pe Facebook, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a condamnat atacurile protestatarilor și a spus că formațiunea va sesiza instituțiile de drept în acest caz. Potrivit lui Furculiță, astfel de acțiuni sunt murdare și contravin statului de drept.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.