Săptămână decisivă pentru Filarmonica Națională. Specialiștii vor decide dacă edificiul va fi reparat sau demolat și reconstruit de la zero
Embed:
Săptămână decisivă pentru Filarmonica Națională. Specialiștii vor decide dacă edificiul va fi reparat sau demolat și reconstruit de la zero

Până la sfârșitul săptămânii va fi gata expertiza tehnică a clădirii Filarmonicii Naționale, iar ulterior specialiștii vor decide ce acțiuni vor întreprinde pentru restabilirea edificiului. Autoritățile iau în calcul două soluții: reparația clădirii sau demolarea și construcția de la zero a acesteia. Șeful statului, Igor Dodon, susține că experții pledează pentru a doua variantă. Grupul de lucru creat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, care urmează să identifice soluțiile tehnice de reabilitare a Filarmonicii s-a întrunit astăzi în prima ședință.

"Ministerul Culturii va lansa concurs cu mediul artistic pentru conceptul noului edificiu. Eu cred că proiectul tehnic va fi gata până la sfârșitul anului. În același loc, vreau să accentuez, în același loc unde s-a aflat până acum Filarmonica va fi construită o nouă clădire a Filarmonicii."

Ieri, pompierii au început dezasamblarea acoperișului care risca să se prăbușească.

"Să asigurăm condiții sigure de muncă pentru experții care vor efectua expertiza tehnică a clădirii. Expertiza a fost și pe parcursul acestor zile prin diferite metode."

Angajații Filarmonicii Naționale continuă să vină pentru a-și mai lua din lucrurile salvate.

"Mai sunt recuzite a Filarmonicii, iată steagul nostru l-am păstrat. Pe parcurs o să mai vedem. Până ce noi suntem șocați, nu știu. Astăzi deja e patra zi, dar nu pot să-mi revin. Încep să vorbesc despre Filarmonica noastră..."

Igor Dodon a anunțat că artiștii Filarmonicii și-au reluat activitatea în fostul sediu al Agenției de Impresariat, iar pentru repetiții ei pot folosi sălile Palatului Republicii și ale Palatului Național.

Joi, Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" a fost cuprinsă de flăcări. 60 pompieri cu 10 autospeciale au muncit 10 ore pentru a stinge incendiul. Totuși, focul a distrus 3 500 de metri pătrați ai clădirii. Experții i-au în calcul două ipoteze ale cauzei izbucnirii incendiului, un scurt circuit sau neglijența în procesul de tăiere a fierului în incinta Filarmonicii.

Clădirea Filarmonicii "Serghei Lunchevici" datează din 1913, iar până în în 2020 a avut câteva etape de transformare.


 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.