Șapte secții de votare în plus! CEC a decis să majoreze numărul birourilor electorale din afara țării până la 146
Embed:
Șapte secții de votare în plus! CEC a decis să majoreze numărul birourilor electorale din afara țării până la 146

Comisia Electorală Centrală a decis să majoreze numărul secțiilor de votare din afara țării până la 146.
Asta după ce, anterior, instituția a stabilit că, la alegerile din 11 iulie, peste hotare vor fi amenajate doar 139 de secții.
Unii membri ai CEC au calificat această decizie drept una de compromis, întrucât atât Ministerul de Externe, cât și mai mulți reprezentanți ai societății civile au cerut deschiderea mai multor secții.

Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Electorale Centrale a fost înregistrat un proiect care prevede majorarea numărului secțiilor de votare cu 24. Înainte de ședință însă, membrul CEC Sergiu Gurduza a propus un alt proiect, care presupune suplimentarea secțiilor de votare din afara țării cu doar șapte unități. Subiectul a provocat discuții aprinse.

"Țin să menționez că acesta nu a fost un consens între membri. Acesta a fost o salvare sau o soluție cât de cât pentru a spăla murdăria pe care a făcut-o conducerea CEC. Nu o să vă mulțumesc pentru că ați susținut, dar... - Închideți, vă rog frumos, microfonul pentru declarații populiste. "

"Nimic nou, în esență, nu a fost indicat, dar ca să ieșim din impasul care s-a creat și printr-o discuție pe care a avut-o astăzi, soldată și cu amenințări de aplicarea forței fizice, eu cred că voi susține proiectul dat, dar nu de frică. "

Bineînțeles, ar fi fost cu mult mai bine să fie un număr mai mare, dar trebuie să ținem cont și de faptul că în devizul nostru estimativ de cheltuieli, s-a estimat un anumit număr de secții de votare. "

Astfel, în 11 iulie, cei din diasporă vor putea vota în 146 de secții. În Germania și Marea Britanie vor fi deschise încă câte trei secții de votare, pe lână cele stabilite anterior, în Franța vor fi cu 2 secții mai multe, iar în Italia, cu una. În același timp, a fost exclusă secția de votare pentru orașul Oradea, România și o secție pentru orașul Atena, Grecia.

"Părerea mea e că acest număr de secții este insuficient de mic față de necesitățile care sunt reale. Chiar dacă acest proiect înaintat de domnul Gurduza vine să îmbunătățească, să mimeze o îmbunătățire a situației, eu nu văd că aceasta este o îmbunătățire. "

Pe pagina sa de facebook, președintele țării Maia Sandu a precizat că decizia CEC este un formală, iar deschiderea încă a șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă este insuficientă. CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean, a subliniat președintele. În plus, Sandu crede că această decizie ar fi fost influențată de anumite forțe politice, despre care zice Sandu că se opun democrației, pentru că se tem de voința cetățenilor, datorită căreia ar putea pierde puterea și imunitatea.

Sâmbătă, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă 139 de secții de votare în afara țării, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Asta deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții. Decizia i-a nemulțumit pe susținătorii mai multor partide, care au desfășurat ieri un protest în fața Comisiei Electorale Centrale. Tot ieri, Guvernul a chemat Comisia Electorală Centrală să revizuiască decizia referitoare la numărul de secții de votare deschise peste hotare.
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a recomandat autorității electorale să țină cont de faptul că la alegerile precedente, în unele secții, s-au format cozi și s-au terminat buletinele de vot înainte de închidere. Astăzi, și ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a comentat decizia comisiei. El a scris pe Facebook că CEC este o instituție independentă și orice presiune asupra membrilor acesteia este inadmisibilă. Fadei Nagacevschi s-a arătat surprins de reacția publicată pe pagina oficială a Guvernului și a menționat că se disociază de aceasta, întrucât declarația contravine rolului și esenței Guvernului, mai ales al unui Guvern demisionar. Nagacevschi le-a mai cerut colegilor să se abțină din a atrage Guvernul demisionar în acțiuni cu tentă electorală.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.