Șase milioane și jumătate de dolari și câteva lingouri de aur. Comoara găsită de talibani în reședința fostului prim-vicepreședinte afgan
Embed:
Șase milioane și jumătate de dolari și câteva lingouri de aur. Comoara găsită de talibani în reședința fostului prim-vicepreședinte afgan

Talibanii susțin că au găsit 6,5 milioane de dolari și mai multe lingouri de aur în reședința fostului prim-vicepreședinte afgan Amrullah Saleh din provincia Panjshir.
Unul dintre liderii islamiștilor a postat o înregistrare în care luptătorii săi ar percheziționa locuința fostului oficial.


"Aceasta este piscina în care ei obișnuiau să înoate. Iar aceasta este sauna în care făceau băi de aburi. Deși eu trăiesc în oraș, nu am văzut niciodată așa ceva. Ne-am petrecut mare parte din viață trăind la munte și în deșert. Oamenii noștri nu au ce mânca, viața lor e pusă în pericol. Politicienii noștri, oamenii bogați și puternici au construit astfel de case vărsând sângele poporului."


În jur de 150 de talibani au preluat conacul pe care îl numesc acum noua casă. Militanții se adaptează la un nou stil de viață în timp ce așteaptă ordinele noului guvern.


Amrullah Saleh, care a condus o rezistență anti-talibană în provincia Panjshir, înfrântă săptămâna trecută de islamiști, nu a reacționat deocamdată la aceste acuzații. Atât afganii, cât și comunitatea internațională au acuzat de corupție și de folosirea bunurilor statului în scopuri proprii fosta conducere de la Kabul, înlăturată de la putere de talibani la jumătatea lunii august după retragerea trupelor internaționale conduse de SUA.


La sfârșitul săptămânii trecute talibanii și-au ridicat steagul deasupra palatului prezidențial, semnalând începutul oficial al guvernului, format exclusiv din bărbați. La scurt timp, noul ministru al Educației a anunțat primele condiții pentru femeile din Afganistan. Acestora li se va permite să studieze în universități, dar nu alături de bărbați, iar materiile care le vor fi predate vor fi revizuite.
Totodată, pentru ele va fi introdus un nou cod vestimentar. În replică, un grup format din mai multe tinere i-au atacat într-un mod inedit pe talibani. Acestea au demarat o campanie online, în care folosesc hashtag-uri precum #DoNotTouchMyClothes și #AfghanistanCulture și distribuie imagini cu rochiile lor tradiționale colorate."Afganistanul are o cultură extrem de diversă, cu mai mult de 15 grupuri etnice. Fiecare dintre noi are propriile ținute tradiționale și niciuna nu corespunde cu ceea ce vor talibanii să purtăm."


După sfârșitul primului regim taliban din 2001 care a durat 17 ani, s-au făcut progrese enorme în îmbunătățirea procesului de educație a femeilor și a ratei de alfabetizare din Afganistan. Potrivit unui raport al UNESCO, numărul fetelor din școala primară a crescut de la zero la 2,5 milioane. Totodată, rata de alfabetizare a femeilor s-a dublat într-un deceniu.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.