Scandal la Consiliul Superior al Magistraturii. Două tentative de a alege un președinte al CSJ și un șef la Consiliul Superior al Magistraturii s-au poticnit într-un val de replici contradictorii
Embed:
Scandal la Consiliul Superior al Magistraturii. Două tentative de a alege un președinte al CSJ și un șef la Consiliul Superior al Magistraturii s-au poticnit într-un val de replici contradictorii

Tentativa de a alege doi șefi importanți pentru justiția moldovenească s-a lăsat cu scandal, astăzi, la Consiliul Superior al Magistraturii, atât în incinta, cât și în afara instituției. Concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție a fost anulat, iar cel pentru alegerea șefului CSM a fost amânat pentru o altă zi, după ce a stârnit discuții aprinse între membrii forului. Între timp, formațiunea PAS a organizat un flashmob în fața instituției, invocând faptul că în sistemul judecătoresc ar fi promovați oameni corupți.


Demersul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept referitor la alegerea președintelui CSM a fost scos de pe agendă, după ce opt membri au votat pro, iar ceilalți șase contra.


"În prezent, noi nu avem un membru , adică nu este președintele Curții Supreme de Justiție, ca membru de drept și nu este membru permanent din partea judecătorilor, noi considerăm că întrebarea dată noi nu o putem pune în discuție".


"Dacă mergem pe asemenea logică, ar fi trebuit suspendate și alte concursuri".


"Putem includem. Votați cum vreți,dar noi facem inițial Consiliul Superior al Magistraturii un organ nelucrativ sau la baza căruia vor fi conflicte".

Iar membrul CSM, Dorel Musteață, le-a reproșat reprezentanților din rândul profesorilor de drept că au așteptat să fie modificată legea, pentru a înainta demersul, informație negată de ultimii.


"De ce când ați fost numiți membri CSM nu ați înaintat la prima ședință astfel de cerință?! Ați așteptat ca să fie modificată legea, ca să fie posibil de ales membrul din rândul profesorilor".

Și cel de-al doilea punct al ședinței, referitor la alegerea șefului Curții Supreme de Justiție, s-a lăsat cu discuții de lungă durată, dar fără rezultat, întrucât atât judecătorul CSJ, Liliana Catan, cât și magistratul CSJ, Anatolie Țurcan, nu au acumulat numărul de voturi necesare. Ambilor candidați li s-a reproșat că multe sentințe dictate de ei au dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO. În replică, cei doi au spus că nu poartă nicio vină. Mai mult, Liliana Catan a fost întrebată și despre episodul în care condamnatul Ion Druță a fost eliberat din sala de judecată. Ea spune că, în calitate de magistrat, a acționat conform legii.
Tot la ședința de astăzi, judecătorul Vladislav Clima a fost ales în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima este unul dintre dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care au menținut decizia primei instanțe, potrivit căreia, alegerile locale din Chișinău, din 2018, nu au fost validate. Iar judecătoarea Tamara Chișcă - Doneva a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Potrivit reprezentanților PAS, aceasta se numără printre magistrații care s-ar face vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO în dosarul "Gemenii" și obligarea achitării unor despăgubiri în valoare de trei milioane de euro. În timpul discuțiilor aprinse, membrii Platformei DA, Alexandru Slusari și Dinu Plîngău, au intrat în sala de ședințe și le-au oferit celor prezenți o pungă de culoarea neagră cu calendar, numită de ei simbol al corupției.


"Niște simboluri înainte de a lua decizia și să vă amintiți ce a fost și ce urmează".


Reprezentanții PAS le-au cerut membrilor CSM să promoveze în funcții-cheie oameni integri.


"Le cerem membrilor CSM să nu mai nenorocească niște oameni între timp până ajungem noi să facem reforma justiției. Să nu numească în funcții de răspundere personaje odioase și corupte".

Consiliul Superior al Magistraturii nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile politicienilor.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.