Scrutin decisiv în Franța. Cetățenii votează, astăzi, un nou președinte
Scrutin decisiv în Franța. Cetățenii votează, astăzi, un nou președinte
Scrutin decisiv în Franța. Cetățenii votează, astăzi, un nou președinte

Scrutin decisiv în Franța. Cetățenii sunt chemați, astăzi, la urne pentru a alege un nou președinte, dar și viitorul statului. Francezii vor decide dacă țara lor va rămâne în Uniunea Europeană sau va urma exemplul Regtului Unit. Până la această oră, peste 70 la sută dintre cei aproximativ 48 de milioane de alegători și-au exercitat dreptul la vot.

Potrivit presei franceze, patru dintre cei 11 candidați la funcția de președinte au șanse reale să ajungă în al doilea tur de scrutin. Unul dintre favoriți este Emmanuel Macron. Politicianul s-a prezentat la urne alături de soția sa, Brigitte.

"Vreau să vă doresc tuturor o duminică frumoasă și un scrutin liniștit. În aceste timpuri, este important să-ți exerciți dreptul la vot, oricine ai fi. Cea mai mare dorință a mea este ca toată lumea din țară să iasă la vot", a declarat candidatul organizației civice "En Marche!", Emmanuel Macron.

La vot a mers și contracandidatul lui Macron, președintele Frontului Național, Marine Le Pen. Admirată de unii și criticată de alții, Le Pen este printre candidații cu șanse mari de a accede în turul doi.

Scrutinul nu s-a trecut fără incidente. La doar câțiva metri de secția în care a mers să voteze Marine Le Pen, mai multe activiste au protestat cu bustul gol, purtând măști cu chipul președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Femeile au fost imediat reținute.

Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi anunțate abia mâine dimineața. 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.