Se caută vinovații în cazul incendiului de la groapa de gunoi din Țînțăreni, care a mocnit timp de câteva zile
Embed:
Se caută vinovații în cazul incendiului de la groapa de gunoi din Țînțăreni, care a mocnit timp de câteva zile

Ministerul Afacerilor Interne a inițiat o anchetă de serviciu în cazul incendiului de la groapa de gunoi din Țînțăreni, care a mocnit timp de câteva zile și a fost stins abia astăzi.  Informația a fost confirmată de Alina Zbancă, consilierul ministrului de Interne. În cadrul anchetei, urmează a fi stabilită cauza incendiului, dar și modul în care au acționat angajații IGSU. Și Primăria Capitalei va iniția o anchetă de serviciu privind acțiunile angajaților de la Regia "Autosalubritate". Decizia a fost luată în această dimineață de Comisia Situații Excepționale Chișinău. Se întâmplă după ce, ieri, zeci de locuitori ai satelor din apropierea poligonului au protestat, fiind nemulțumiți de fumul și mirosul insuportabil care le ajungea în case.

"Le-am solicitat de la SPIA și Ministerului de Interne, nemijlocit ministrului, este să desfășoare o anchetă de serviciu cu privire la toate circumstanțele și etapele de intervenție, care ar putea să fie cauza, pe de o parte, de la care s-a aprins gunoiștea și care au fost acțiunile tuturor instituțiilor care trebuiau să fie implicate, începând de la Regia „Autosalubritate” și finalizând cu IGSU, dacă s-au făcut toate acțiunile, dacă totul ce a fost necesar s-a realizat."

La solicitarea postului nostru de televiziune, secretarul general al Consiliului Municipal Chișinău, Adrian Talmaci, a explicat că acțiunile angajaților de la "Autosalubritate" vor fi examinate, în cadrul unei anchete de serviciu, de către un grup de lucru care va fi creat la dispoziția primarului Ion Ceban. Miercuri, Ion Ceban a discutat situația de la groapa de gunoi din Țînțăreni la o ședință desfășurată la primăria din satul Tînțăreni, Anenii Noi, cu ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, cu responsabilii de la regiile municipale, dar și cu primarul comunei. Între timp, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a anunțat că în lichidarea incendiului de la groapa de gunoi din Țînțăreni au fost mobilizate 85 de persoane și utilizate 38 de unități de tehnică. Timp de câteva zile, resturile depozitate la groapa de gunoi din Țînțăreni au ars încontinuu. Primarul localității, Vadim Bulgaru, spune că cel mai probabil focul a izbucnit din cauza temperaturilor ridicate și a vântului. Amintim că groapa de gunoi din Țînțăreni a fost închisă în anul 2010, din cauza multiplelor scandaluri dintre locuitorii satului și primăria Chișinău. Timp de câțiva ani, deșeurile din Capitală au fost duse pe un poligon din Bubuieci. În vara anului 2017, aleșii locali din Țînțăreni împreună cu municipalitatea au ajuns la un compromis care prevede alocarea a șase milioane de lei anual pentru comună pentru proiecte de infrastructură, iar groapa de gunoi a fost redeschisă.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.