Ședința cu privire la numărul secțiilor de votare peste hotare, amânată. Zeci de oameni și lideri politici au protestat în fața Curții de Apel
Embed:
Ședința cu privire la numărul secțiilor de votare peste hotare, amânată. Zeci de oameni și lideri politici au protestat în fața Curții de Apel

Ședința Curții de Apel în care este examinată contestația depusă de mai mulți concurenți electorali cu privire la decizia CEC a fost amânată pentru mâine.
Liderii politici sunt nemulțumiți de faptul că autoritatea electorală a decis să deschidă 146 de secții de votare peste hotare și nu 191, așa cum cum a propus Ministerul de Externe.
S-a decis convocarea unei noi ședințe după ce liderul Platformei DA, Andrei Năstase a cerut recuzarea întregului complet de judecată, deoarece, potrivit lui, magistrații ar fi influențați politic.
Între timp, zeci de oameni au protestat în fața Curții de Apel și au cerut deschiderea mai multor secții de votare în afara țării.

Ședința de judecată la Curtea de Apel a început la ora 10:00. După ce au văzut cine sunt cei trei magistrați care vor examina constestația depusă, în timpul ședinței, președintele Platformei "DA", Andrei Năstase, împreună cu cei din PAS, blocul Renato Usatîi și Alianța pentru Unirea Românilor au cerut recuzarea a doi dintre magistrați. Solicitarea acestora a fost respinsă. Ulterior, la Curtea de Apel a venit și Dorin Chirtoacă, candidatul pe listele AUR. Acesta a cerut schimbarea întregului complet de judecată.

"S-au depus cereri de recuzare doar la anumiți judecători din complet. Noi am depus cerere de recuzare la întreg completul. Am avut și am motive personale să o fac ori de câte ori vor apărea într-un proces în fața subsemnatului. "

Și solicitarea lui Dorin Chirtoacă a fost respinsă. Ulterior, același lucru a fost cerut și președintele Platformei "DA", Andrei Năstase. Deoarece nu era un alt complet de judecată care să examineze cererea de recuzare apoi contestația, ședința a fost amânată pentru vineri.

"Se transmite pentru vineri cererea de recuzare. Sunt în dificultate să vă spun să așteptați sau nu. Dacă este posibil să fie format un complet."

Între timp, în fața Curții de Apel, oamenii protestau. Mulți dintre cei care au venit să ceară deschiderea mai multor secții de vot în diasporă au muncit peste hotare sau au rude plecate.

"Diaspora votează!"

"Am venit să contestăm hotărârile CEC-ului pentru diasporă. Eu tot fac parte din diasporă."

"Eu tot sunt plecată peste hotare, în Israel. De 16 ani sunt stabilită în Israel și eu am fost să votez la prezidențiale și am văzut cum lumea stătea în ploaie, oamenii stăteau în rând, veneau din Ierusalim, din orașe foarte îndepărtate. Noi am cerut să ne mai deschidă măcar încă două secții de vot."

La protest au participat mai mulți lideri politici.

"Altă capcană este că majoritatea concurenților electorali au depus cererea unde ei cer anularea deciziei CEC-ului. Dacă va fi acceptat de Curtea de Apel, în general, diaspora poate să rămână cu zero secții de vot, deoarece când rămân mai puțin de 35 de zile până la alegeri, nu pot fi constituite noi secții de vot."

"Domnilor magistrați, uitați-vă ce e afară și aplicați legea. Diaspora votează!"

"Să ne lăsăm hainele partinice acasă. Dacă vrem să facem împreună dreptate, haideți să facem împreună dreptate. La făcut politică s-au înghesuit de-a lungul timpului foarte și foarte mulți. La a face dreptate, puțini au fost. "

Sâmbătă, 5 iunie, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă 139 de secții de votare în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Numărul a rămas neschimbat de la scrutinul din toamna trecută. Asta deși în proiect era stabilit să fie deschise 162 de secții, iar ministerul de Externe a propus 191 de secții, afirmând că sunt toate condițiile necesare pentru amenajarea acestora. În urma presiunii din partea societății civile, CEC a decis să suplimenteze numărul secțiilor cu încă șapte.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.