Șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan: Fuga lui Petic din sala de judecată este una regretabilă
Embed:
Șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan: Fuga lui Petic din sala de judecată este una regretabilă

Șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan, a declarat că acțiunile de ieri ale simpatizanților lui Gheorghe Petic, de la Curtea de Apel, unde mai mulți gardieni au fost agresați, vor fi investigate de polițiștii sectorului Botanica. Oamenii legii urmează să identifice persoanele implicate în incident și să le trimită ulterior citații pentru audieri.

Mai mult, Gheorghe Balan condamnă fuga lui Petic din sala de judecată și o califică drept una regretabilă. 

Inculpatul Gheorghe Petic a fost condamnat la închisoare, indiferent ce soluție va pronunța Curtea de Apel, dar dânsul nu urma să procedeze după cum s-a procedat în situația în care a avut loc. Urma să-și aștepte verdictul când se va pronunța instanța de judecată, are dreptul la compensarea prejudiciului în caz de achitarea dânsului. Din start vă zic este o situație regretabilă, a afirmat 

Întrebat despre incidentul de ieri, ministrul Afacerilor Interne a lăsat să se înțeleagă că ieșirea lui Petic din sala de judecată îl dezavantajează.

"Am luat act de faptul că a înțeles că orice acțiune care ar încălca legea îi va în detrimentul său", a spus șeful interimar al IGP, Gheorghe Balan.

Ministrul Justiției a evitat să spună dacă fuga lui Petic de sub strajă este evadare, dar a precizat că încălcarea legii trebuie sancționată.

"Am luat act de faptul că a înțeles că orice acțiune care ar încălca legea îi va în detrimentul său", a menționat ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Ministrul Justiției a evitat să spună dacă fuga lui Petic de sub strajă este evadare, dar a precizat că încălcarea legii trebuie sancționată.

"Putem interpreta, pur omenește, putem interpreta gestul lui ca un comportament afectiv, un comportament în stare de disperare. Însă, orice comportament trebuie să fie în cadrul, în limitele legii. Un comportament deviant de la limite legii trebuie să fie sancționat, atât", a precizat ministrul Justiției, Olesea Stamati.

Ieri, în cadrul emisiunii Fabrika de la PUBLIKA TV, fostul ministru al justiției, Vladimir Cebotari a spus că situația de la Curtea de Apel arată o stare de haos în societate.

"Dacă ziceau că au nevoie de o justiție puternică acum toată lumea își șterege picioarele de această justiție. Eu cred că suntem într-o stare de haos. Sper foarte mult această stare de haos să nu degenereze în ceva mai grav", a declarat fostul ministru al justiției, Vladimir Cebotari.

Într-o postare pe facebook, fostul șef al Direcției 5 a Inspectoratului Național de Investigații, Valeriu Cojocaru, a menționat că procurorii trebuiau să inițieze un dosar penal pentru evadare în acest caz.

Totodată, conducerea MAI, IGP și ANP ar trebui să inițieze o anchetă de serviciu pentru stabilirea tuturor circumstanțelor incidentului. Potrivit lui Cojocaru, dacă instituțiile menționate nu vor face acest lucru, atunci acțiunile lui Petic ar fi fost coordonate cu ele.

Procurorii au declarat că vor investiga fuga lui Petic, după ce vor acumula toate materialele, iar șeful interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață a spus că așteaptă să fie informat oficial despre incidentul de ieri, iar ulterior va discuta despre el în cadrul ședinței CSM. Postul nostru de televiziune a solicitat o reacție de la reprezentanții serviciului de presă ai Administrației Naționale a Penitenciarelor cu privire la agresarea gardienilor de către simpatizanții fugarului, însă aceștia au refuzat să ofere un comentariu.

Ieri, Curtea de Apel Chișinău a calificat incidentul din timpul examinării dosarului lui Gheorghe Petic,drept o imixtiune și presiune directă asupra judecătorilor care examinează acest caz, dar și a tuturor magistraților din țară.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.