Cel mai bătrân moldovean din țară este o femeie de 111 ani din raionul Soroca. Cunoaște povestea Alexandrei Dolghier
Embed:
Cel mai bătrân moldovean din țară este o femeie de 111 ani din raionul Soroca. Cunoaște povestea Alexandrei Dolghier

Nu a băut nicio pastilă, nu a mâncat bucate alese, iar sportul său până la o sută de ani a fost prășitul. Este mărturisirea celui mai vârstnic moldovean din Moldova. Alexandra Dolghier s-a născut în 1909 în Slobozia Nouă, raionul Soroca, iar săptămâna viitoare va împlini respectabila vârstă de 112 ani.  Istoria sa, însă, nu este una despre o bătrânețe fericită. Femeia este oarbă, și-a îngropat toate rudele, soțul, copiii și trăiește la limita sărăciei într-o casă care a ars de cinci ori.

"Când ești mai tânăr ții dragă să trăiești, dar mie ce mii dragă, dacă eu nimic nu văd, pe nimeni nu văd, achipui și ascult doar pereții."


Agenția pentru Servicii Publice susține că femeia este cea mai vârstnică persoană din țară, fapt ce nu prea o bucură pe centenară. Femeia nu aude și nici nu vede deja de un an, iar picioarele nu prea o ascultă.


"Radio îl ascult toată ziulica, dar îl aud că face hîr hîr, dar eu ce îl aud ce zice? Toată ziua când pe o parte când pe alta, noaptea tot așa, ce pot să fac dacă nimic nu pot face și nu văd nimic."


Totuși, la ai săi 111 ani nu se plânge de probleme de sănătate.


"Ei nu mii rău tare, doar o coastă a început să mă doară de vreo două zile, dar așa nu mii rău."


Femeia zice că zilele fără culori și fără vocile celor dragi, care de mult s-au stins, s-au transformat într-o eternitate.


"Nimeni nu mă întreabă, nimeni nu vorbește la mine."


Și-a muncit pământurile până la o sută de ani pentru a se putea hrăni. Acum, când nu o mai poate face, este ajutată de soția unui nepot. Și aceasta însă se descurcă greu și nu prea are ce pune pe masă.


"Mi-ar plăcea bun și mult să mănânc, dacă nu-i, atunci ce îmi face, aia este de mâncare."


Bătrâna spune că nu s-a gândit vreodată că va ajunge la așa vârstă. A trecut prin război și foamete și-a îngropat soțul, frații și cei trei copii. Acum, fără niciun ajutor, încearcă să supravețuiască cu o pensie de 1400 de lei, după ce a muncit decenii.


"Da ce dorință am, aș vrea să mor. Lasă că mai trăiești mulți ani înainte. Ihhi, valeu, valeu, Doamne ferește, dacă până seară a da Domnul să mor și aș scăpa."

Crede totuși că a ajuns la această vârstă doar datorită genelor moștenite.


" - Eu în greu am trăit. - Ai ajuns mata la anii ăștia, nu ai mai trăit greu. - Ei, așa a fost neamul nostru tare, nu au murit degrabă. Mama mea a trăit 96 de ani, dar am avut o soră, care la doar 86 de ani a murit."


Deși a avut 100 de ani pentru a cunoaște lumea, viața ei s-a rezumat doar la satul în care s-a născut, Slobozia Nouă.


"Nu am m-ai fost nicăieri puiule, decât aici. Am lucrat fără socoteală."


Chișinăul l-a văzut pentru prima oară la 110 ani, când a fost internată în spital după ce a fost mușcată de mai mulți câini. Femeia care o îngrijește spune că a rămas în viață ca prin minune, însă pentru ea fiecare iarnă este o luptă de supravețuire de a nu îngheța de frig în zilele în care rămân fără lemne de foc.


"Vreo 10-15 mii de lei ardem pe an. Trebuie să încălzesc soba, ea tot achipuie soba să vadă e cald sau nu e cald."


Alexandra Dolghier trăiește și astăzi în casa pe care a ridicat-o cu mâinile sale. Își duce existența într-o anexă care a ars de câteva ori, dar a fost reparată superficial. Și casa sa a ars de cinci ori.


"Casa celei mai vârstnice femei din țară se află la capătul civilizației. Aceasta locuiește aproape de pădure la câteva sute de metri de satul Slobozia Noua. Drumul aici este atât de rău încât nicio ambulanță nu poate ajunge la femeie în caz de necesitate."


Pe 14 martie cea mai vârstnică femeie din țară va deveni mai înțeleaptă cu încă un an - împlinește 112 ani de când s-a născut. În acte are însă o altă dată și asta pentru că în 1909 când s-a născut, mama ei a primit certificatul de naștere mai târziu cu o lună.


"Vreai să ajungi până la 120 de ani? - Valeu, valeu, până mâine să mă ia. - Așa se roagă morții sărmana."


Cei care doresc să-i facă zilele mai bune celei mai vârstnice femei din țară pot suna la numărul afișat pe ecran. Potrivit Cărții Recordurilor, cea mai bătrână femeie de pe glob are 117 ani și locuiește în Japonia.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.