Susțin votul mixt. Peste 30 de mii de oameni au participat la manifestații
Embed:
Susțin votul mixt. Peste 30 de mii de oameni au participat la manifestații

Mii de oameni s-au adunat astăzi în mai multe raioane ale țării pentru a cere schimbarea sistemului electoral. Manifestațiile au adunat 11 mii de cetățeni la Edineț și câte 10 mii la Cahul și Ialoveni. Artiști cu renume i-au îndemnat pe oameni să ceară Parlamentului să voteze pentru sistemul electoral mixt. Iar analiști politici consideră că oamenii, prin manifestațiile de astăzi, și-au exprimat clar dorințele privind viitorul pe care și-l doresc. 

"Pentru că ați venit să susțineți și voi o cauză civilă – votul mixt, îl susțin și eu, dragii mei. Vreau Moldova să fie prosperă! Să trăim și să muncim în țărișoara noastră! Să nu slugărim în străinătate pe alții", a spus interpreta, Adriana Ochișanu.

"Este nevoie mai întâi de schimbarea politicii în Republica Moldova. Anume votul mixt consider că este o schimbare spre bine. Asta ne dorim, căci avem nevoie de parlamentari competenți și care să aibă mai mare grijă de nevoile cetățenilor și nevoile țării", a comentat juristul, Lilia Blanari.

Dreptul cetățenilor de a-și alege singuri deputații va contribui la responsabilizarea clasei politice, spune deputatul Elena Bacalu.

"Votul mixt este prima reformă a clasei politice. Există dezbateri în platforma parlamentară, există consultări cu partenerii noștri externi. Dumnevoastră, cetățenii aveți dreptul democratic de a pretinde schimbarea unui sistem, ca să obținem cu toții roade mai bune", a afirmat deputatul PDM, Elena Bacalu.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, este convinsă că voința poporului va fi auzită.

"Vor demonstra și tuturor celor care sunt sceptici asupra schimbării. Lucrurile mari în orice țară se fac nu prin voința unui om, nici a unui grup de oameni, ele se fac prin voința întregului popor", a comentat ministrul Culturii, Monica Babuc.

"Până azi au fost făcute mai multe încercări de a scoate țara din impas, sărăcie, corupție. Cine poate face aceasta? Noi prin votul care îl acordăm celor care au putere legislativă. Dacă aleșii noștri ar ști că în timpul aflării lor în scaunul de deputați depinde de noi ei vor lucra", a specificat directorul liceului din orașul Dondușeni, Gulinara Grigoriev.

"Nu-mi este indiferent care va fi soarta țării noastre, care va fi soarta poporului nostru în viitorul apropiat. Chiar și cei care se joacă cu politica vor înțelege că oamenilor din țara noastră nu le trebuie atât de mult", a precizat șeful Direcția de Învățământ, Briceni, Vitalie Știrbu.

Analiștii politici explică eșecul opoziției prin faptul că nu au avut argumente pentru a convinge cetățenii că demersul lor împotriva schimbării sistemului electoral este unul corect.

"Nu poți să ai succes împotriva voinței cetățenilor și cred că asta este explicația cea mai importantă. Oamenii au exprimat clar opinia și vor vot uninominal. Astăzi acesta s-a materializat deocamdată prin ce ace numim votul mixt: jumătate uninominal, jumătate proporțional. Dacă într-un raion cu o populație mai mica reușești să aduni mai multă lume decât la un miting organizat în Chișinău, înseamnă că treaba asta este extrem de relevantă", a spus analistul politic, Vitali Catană.

Cel mai amplu sondaj realizat vreodată în Moldova arată că majoritatea moldovenilor consideră că deputații ar trebui aleși în baza votului uninominal sau mixt. Astfel, 40 la sută s-au pronunțat pentru sistemul uninominal, iar 17 procente - pentru cel mixt. Doar 35 la sută vor ca deputații să fie aleși pe liste de partid. Sistemul dorit de cetățeni, cel mixt sau uninominal, presupune alegerea directă a parlamentarilor, așa cum este ales președintele sau primarul.

 

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.