Sergiu Cioclea, guvernator BNM: De anul viitor, în Moldova ar putea apărea leii din polimer
Embed:
Sergiu Cioclea, guvernator BNM: De anul viitor, în Moldova ar putea apărea leii din polimer

Banca Națională a găsit soluția pentru reducerea cheltuielilor de producere a bancnotelor, care ies prea repede din uz. De anul viitor în Moldova ar putea apărea leii din polimer. Astfel de bancnote au și vecinii noștri din România. Ele se uzează mult mai greu și sunt rezistente la apă. 

În cadrul ședinței comisiei parlamentare economie, buget și finanțe Sergiu Cioclea a anunțat că, în următoarele săptămâni, va fi organizată licitația pentru identificarea companiei ce va fabrica bancnotele din polimer. Potrivit guvernatorului BNM, acestea ar putea
apărea pe piața noastră de anul viitor. Responsabilii susțin că în așa mod vor fi reduse cheltuielile de producere a bancnotelor, care ies prea repede din uz.

Mai mult, BNM declară că face economii substanțiale cu introducerea monedelor de 1 lei și de 2 lei.

"Deci, la fiecare șase, șapte luni trebuia să schimbăm jumătate din stoc. Credem că economiile o să fie chiar de patru sute de milioane de lei", a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM le-a mai spus deputaților că, în ultimul an, s-a majorat semnificativ transparența acționarilor băncilor autohtone. Acest fapt se datorează și investițiilor străine făcute în sectorul bancar.

"În 2016, când prima dată ne-am întâlnit cu dumneavoastră, doar 25 la sută din sistem era în mâini bune, adică grupuri solide, transparente. Astăzi, această cotă depășește 70 la sută", a spus guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea.

De asemenea, Sergiu Cioclea a declarat că anul trecut s-a atestat o scădere a numărului de credite neperformante. O altă schimbare este că a au crescut depunerile în lei, care au o pondere de 59 la sută din totalul celor existente. Asta arată că moldovenii au mai multă încredere în valuta națională.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.