Serviciul Național Unic pentru apeluri de urgență 112 va fi lansat în luna martie
Embed:
Serviciul Național Unic pentru apeluri de urgență 112 va fi lansat în luna martie

Serviciul Național Unic pentru apeluri de urgență 112 va fi activ deja de luna viitoare. Anunțul a fost făcut, astăzi, de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, care a efectuat o vizită de lucru la sediul Centrului. Astfel, persoanele aflate în situații de risc vor putea solicita intervenția pompierilor, medicilor de la urgență și a polițiștilor, apelând la un singur număr scurt.

Serviciul Național 112 din țara noastră a fost creat după modelul unor state europene și are drept scop reducerea timpului de reacționare a serviciilor specializate. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, susține că Centrul de preluare a apelurilor de urgență își va începe activitatea cu aproape nouă luni mai devreme decât era preconizat.

"Indiferent de situație cetățeanul nu trebuie să se gândească unde să telefoneze, formează un singur număr, care este deservit de profesioniști sunt cazuri când reacționăm în grup, adică merg și pompieri și medicii, ambulanța sau poliția", a spus ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

"În jur de 40-50 de procente din apleluri sunt apeluri false și rolul 112 este de a filtra aceste apeluri", a spus directorul Serviciului pentru apeluri de urgență 112, Liviu Oboroc.

Apelurile din toată țara vor fi recepționate de către 20 de operatori ai Serviciului 112. Pentru început, aceștia vor activa în paralel cu dispecerii serviciilor 901, 902 și 903. Din anul 2020, însă, toate apelurile de urgență vor fi preluate de Serviciul 112.

"Procesul de lansare a serviciului a început în 2016, iar noi putem să spunem că pe final de luna martie, vom prelua apeluri de urgență reale", a spus directorul Serviciului pentru apeluri de urgență 112, Liviu Oboroc.

La numărul 112 pentru apeluri de urgență vor putea apela și persoanele cu deficiențe de vorbire sau de auz.

"Vor putea comunica cazul său de urgență către serviciul 112 prin intermediul unui mesaj text, sms. inclusiv va fi posibilă și comunicarea video și text, captare de imagine", a zis directorul adjunct, Serviciul pentru apeluri de urgență 112, Constantin Gorincioi.

Pentru implimentarea proiectului, Guvernul a alocat 67 de milioane de lei. Serviciul Național Unic de Urgență va avea două sedii la Chișinău și câte unul la Cahul și Bălți. Anul trecut, peste 2,7 milioane de moldoveni au apelat la serviciile de urgență 901, 902 și 903.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.