SFS: Anularea stării de urgență a dus la suspendarea unor facilități pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni
Embed:
SFS: Anularea stării de urgență a dus la suspendarea unor facilități pentru mediul de afaceri și pentru cetățeni

O serie de facilități, anunțate anterior de  autoritățile de la Chișinău, care vizează atât mediul de afaceri, cât și cetățenii de rând, au fost anulate odată cu ridicarea stării de urgență. Precizarea a fost făcută de către Serviciul Fiscal de Stat în contextul deciziei pronunțate în data de 28 aprilie de Curtea Constituțională. Experții economici sunt de părere că anularea facilităților este o lovitură directă asupra mediului de afaceri. Pe de altă parte, unii agenți economici susțin că majoritatea măsurilor sunt ineficiente așa că anularea lor, nu îi va afecta.

Pe lângă moratoriul asupra controalelor de stat, instituit până în data de 30 mai, odată cu anularea stării de urgență, nu mai sunt în vigoare prevederile privind extinderea programului de subvenționare a dobânzilor pentru creditele oferite agenților economici. Totodată, întreprinderile înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA, nu își vor mai putea recupera sumele acumulate pentru perioada ianuarie-mai. Expertul economic, Roman Chirca, este de părerea că anularea scutirilor la impozitul pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare medicală a salariaților, ar putea afecta atât întreprinderile, cât și cetățenii de rând. În această situație, susține Chirca, angajatorii vor fi nevoiți să recurgă la micșorarea salariilor sau chiar la optimizări.


"Mulți dintre agenții economici se vor confrunta cu anumite constrângeri ale pieții de comercializare, cu anumite probleme de salarizare. Serviciul Fiscal va reîncepe monitorizarea și controlul, și acea vacanță care au avut-o pe perioada pandemiei agenții economici, va pune presiune suplimentară."


Președintele Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, este de părerea că anularea facilităților pe perioada stării de urgență, anunțate anterior de autorități, reprezintă o nouă lovitură asupra mediului de afaceri.


"Vedeți cât de umilitor este și cât jignitor. Facilitățile acestea care au fost instituite și aprobate pentru situația asta, așa numită de urgență, ele trebuiau să fie anunțate de un an în urmă, fără stare de urgență. Eu vreau să întreb reprezentanții autorităților, statului, ce sprijin a acordat statul mediului de afaceri pe parcursul acestui an?"


Și reprezentanții din sectorul HoReCa se plâng că sunt ignorați de autorități. Potrivit lor, o bună parte dintre facilitățile care vizează mediul de afaceri anunțate pentru perioada stării de urgență, nu au avut efectul scontat.


"Toate facilitățile care au fost anunțate, ele în mare măsură, în cea mai mare măsură, au fost doar declarative. Pot spune că ele nu pot fi aplicabile. Unica măsură care putea fi implementată asta e TVA-ul redus care l-au anunțat. Noi de multe ori am discutat cu reprezentanții statului și cu reprezentanții tuturor partidelor politice care sunt acum la guvernare despre acea listă de facilități care într-adevăr ar putea să ne ajute. "


Potrivit experților economici, situația va rămâne neschimbată cel puțin până după scrutinul anticipat.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.