Și iarăși bani risipiți în vânt. Fațada Sălii cu Orgă din Chișinău a început să se macine la nici doi ani de la restaurare
Embed:
Și iarăși bani risipiți în vânt. Fațada Sălii cu Orgă din Chișinău a început să se macine la nici doi ani de la restaurare

La nici doi ani de la finalizarea lucrărilor de restaurare a Sălii cu Orgă din Chișinău, fațada clădirii a început să se macine. Porțiuni întregi de tencuială  stau să cadă, iar cele mai afectate sunt postamentele cu lei de la intrare în clădire. Administrația instituției afirmă că monitorizează situația și va interveni după evaluarea costurilor pentru lucrările de mentenanță. Sala Cu Orgă a fost restaurată în 2018 datorită unei donații de un milion de euro oferită de Guvernul României.

Locuitorii Capitaliei sunt de părere că banii au fost aruncați în vânt și că de vină ar fi calitatea proastă a materialelor folosite pentru renovarea clădirii.


"S-au pus materiale slabe, nu s-a făcut lucrul calitativ, de aceasta se deteriorează lucrarea."


"Cineva a făcut ca de obicei, fără interes și fără dăruire."


"Au lucrat prost, de aceea se ruinează. Nimănui nu îi place, dar la noi totul se face așa."


Administrația instituției a menționat că restaurarea Salii cu Orgă este încă în proces de desfășurare, iar unele lucrări efectuate în ultimii ani necesită mentenanță după ce o echipa de experți tehnici se va pronunță pe marginea problemelor apărute.


"Ce ține de exterior am văzut din această toamnă când au apărut primele crăpături și mai ales intrarea Sălii cu Orgă acolo unde sunt leii. Am convocat arhitectul principal, autorul proiectului și reprezentanții firmei de construcție și am convenit că la primăvară cum se face timpul frumos o să repare."


"O să discutăm și o să găsim soluția, noi știm de aceasta, am văzut, nici nouă nu ne place, dar ce să facem. Nu o să lăsăm așa, o să vedem din ce motiv."


Ministerul Culturii a precizat pentru postul nostru de televiziune că în cazul în care specialiștii vor constata că există probleme grave în privința fațadei Sălii cu Orgă ministerul va apela la serviciile Agenției de Inspectarea și Restaurare a Monumentelor și ale Agenției pentru Supraveghere Tehnică pentru elucidarea cauzelor problemei.


"Urmează să așteptăm acel raport care va fi realizat de instituția teatral concertistică, Sala cu Orgă, în cazul în care se constată că aceste consecințe au apărut din nivelul scăzut al calității construcției, atunci agentul economic va urma să readucă în ordine, cu respectarea tuturor normelor introduse în restaurare."


Guvernul României a oferit în 2014 un milion de euro pentru reparația clădirii. Din acești bani a fost restaurat acoperișul, renovate fațadele și reconstruit demisolul clădirii.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.