Situație critică la Bălți! Nouă grădinițe și zece școli nu au fost conectate la agent termic. Lecțiile au fost prescurtate
Embed:
Situație critică la Bălți! Nouă grădinițe și zece școli nu au fost conectate la agent termic. Lecțiile au fost prescurtate

Situație critică în unele instituții de învățământ din Bălți. Lecțiile au fost scurtate, iar sălile de  clasă sunt încălzite cu reșouri electrice. Din lipsă de gaze naturale, CET-NORD nu mai poate conecta alți consumatori la agentul termic. Anunțul a fost făcut de directorul general interimar al întreprinderii, Marian Brânza, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălți. Am încercat să aflăm mai multe detalii la acest subiect de la autoritățile locale din Bălți. Însă atât primarul interimar, Tatiana Dubițcaia, cât și viceprimarul Nicolai Grigorișin nu au răspuns la telefon.

Potrivit Direcției Educație din Bălți, în prezent, nouă grădinițe și zece școli nu au fost conectate la agent termic.


"Se mai încălzesc cu reșouri electrice, pe unde este posibil, pentru că rețeaua electrică nici ea nu este printre cele mai bune, deseori cedează, se mai prescurtează lecții, astfel încât elevii să nu înghețe."


Viceprimarul Nicolai Grigorișin a declarat în cadrul ședinței că situația este destul de gravă. Școlile și grădinițele care deja au căldură ar putea fi deconectate de la sistemul centralizat.


''La noi, mai multe școli și grădinițe riscă să fie deconectate de la agent termic. După cum știți, multe grădinițe nici nu au fost conectate. Situația este critică. Astăzi, presiunea gazului natural din sistem este 16, iar deconectările se fac de la 15. ''


CET-NORD a mai anunțat că încă nu au fost conectate la agent termic nouă colegii și școli profesionale, patru instituții medicale și șase case de cultură. Directorul CET-NORD susține că în cazul consumatorilor conectați, temperatura de afară permite menținerea agentului din sistem. Cei care nu au căldură vot trebui să mai aștepte.


"Nu putem să conectăm mai mulți consumatori, deoarece în sistem presiunea gazului natural nu permite de a mări consumul. Deocamdată noi putem să menținem conectați acești consumatori la limita de sus a consumului."


Instituția vrea să solicite ajutorul Guvernului.


" CetNord, la situația actuală, nu are posibilitatea de a utiliza alt combustibil alternativ. Din 2019 am fost incluși în lista consumatorilor protejați, referitor la care sunt prevederile legislației în vigoare. "


Potrivit CET-NORD, câteva blocuri de locuit din oraș au fost conectate la agent termic.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.