Situație dezastruoasă: Un autobuz de pe linia Chișinău - Ghidighici transportă pasageri având podeaua deteriorată
Embed:
Situație dezastruoasă: Un autobuz de pe linia Chișinău - Ghidighici transportă pasageri având podeaua deteriorată

Un autobuz de pe linia Chișinău - Ghidighici transportă pasageri având podeaua deteriorată. Imaginile au fost surprinse și făcute publice de un călător. Din ele se vede cum apa și noroiul pătrund în vehicul. Mai mult, responsabilii din domeniu spun că toate cele 124 de autobuze care circulă în prezent pe străzile Capitalei și prin suburbii au termenul de exploatare depășit cu peste zece ani, iar unele dintre ele pun în pericol viața pasagerilor. 

Reprezentanții Parcului Urban de Autobuze susțin că vehiculul cu găuri în podea a fost retras de pe linie și va sta în reparații timp de o lună.

"Din cauza uzurii înaintate a metalului s-a defectat și iată a apărut așa o gaură în podea. A fost scos imediat de pe linie și a fost retras în parc, de acum el staționează pentru a fi reparat capital. Este necesar în jur de 60 de mii de lei. Se întâmplă des pentru că autobuzele care sunt în dotarea întreprinderii au peste 20 de ani de exploatare", a spus directorul adjunct tehnic Parcul Urban de Autobuze, Vitalie Copaci.

Autobuzul are același șofer deja de 20 de ani. Bărbatul susține că acesta se defectează deseori.

"Dimineața ne facem cruce și sara când terminăm lucrul tot ne facem cruce, că e uzat. Noi răspundem, ai pus mâna pe volan răspunzi de toate", a zis șoferul Constantin Mazur.

În dotarea Parcului Urban de autobuze sunt 54 de mijloace de transport de model Ikarus.

Cele mai frecvente defecțiuni care se produc la acest mijloc de transport vechi de 20 de ani sunt la caroserie, motor și cutia de viteze. Potrivit normelor, acest autobuz care a mers pe străzile Capitalei peste un milion de kilometri trebuia scos din uz încă acum 12 ani.

Pasagerii spun că își fac griji pentru siguranța lor.

Parcul de autobuze ar putea fi reînnoit în următoarea perioadă în cazul în care consilierii municipali vor vota unul dintre cele trei proiecte, care prevăd achiziționarea a 50 de autobuze noi, asambalarea mai multor unități la Chișinău sau închirierea a 30 de autobuze pe o perioadă de cinci ani.

"Pentru anul 2018 în bugetul municipal au fost prevăzute 30 de milioane 500 de mii de lei pentru procurarea unităților de transport sau pentru asamblare. Trebuie să fie de tip urban, podeaua joasă, pe toată lungimea caroseriei, dotate cu condiționer și platformă pentru călătorii cu probleme locomotorii", a afirmat directorul Parcul Urban de Autobuze, Iacob Capcelea.

În Parcul Urban de Autobuze sunt în total 124 de vehicule pentru transportarea pasagerilor. Ultima reînnoire a acestuia a avut loc în anul 2006 când au fost procurate 20 de autobuze noi de model MAN. Parcursul mediu al vehiculelor este de un milion de kilometri. Anual, pentru cumpărarea pieselor de schimb și reparația autobuzelor sunt cheltuiți 15 milioane de lei.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.