Socialiștii au anunțat trei scenarii privind alegerile anticipate
Embed:
Socialiștii au anunțat trei scenarii privind alegerile anticipate

Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că există trei scenarii privind derularea evenimentelor de pe arena politică. El a menționat că deși socialiștii sunt pregătiți pentru oricare dintre ele, ar prefera scenariul ce va determina declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Până atunci însă, cei din PSRM își doresc mai multă claritate în acțiunile președintelui Maia Sandu.

"Primul scenariu, președintele țării în continuare încalcă Constituția și nu înaintează nici un candidat. Al doilea când înaintează un candidat și el se votează. Și al treilea scenariu când președintele înaintează un candidat și el nu se votează și avem alegeri Parlamentare anticipate."

Potrivit lui Dodon, Curtea Constituțională urmează să explice ce se va întâmpla în cazul în care va fi aplicat primul scenariu, adică nu va fi propus un candidat la funcția de premier. Dodon a precizat că PSRM nu va boicota ședințele Parlamentului și nici nu va semna declarația înaintată de PAS, prin care se obligă să nu asigure cvorum la ședința Legislativului.

"Curtea să ne spună termenul limită, când președintele țării poate să se joace de-a țara în bunghi. Eu consider că acest termen nu este mai târziu de începutul lunii februarie. În caz dacă Maia Sandu va încerca să caute ași în mânecă, atunci Parlamentul nu va putea fi dizolvat."

Dacă va fi aplicat al doilea scenariu, acesta a ținut să-l atenționeze pe candidatul propus la funcția de premier să se pregătească bine de runda întrebărilor.

"Prim-ministrul trebuie să vină în Parlament. Deputații noștri îi vor adresa întrebări, las el să se pregătească bine. Las să vină cu toți miniștrii și noi și lor le vom pune întrebări, după aceia vom vedea, votăm sau nu."

Cât despre al treilea scenariu, Dodon a spus că este cel mai avantajos pentru socialiști și a estimat când ar urma să aibă loc alegerile parlamentare anticipate.

"Pot să aibă loc, din ceea ce vedem noi, la această etapă, cel mai aproape termen începând cu data de 23 sau 30 mai și mai departe. "

Dodon s-a referit și la candidații care s-au autopropus la funcția de premier, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin și liderul formațiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, față de care a folosit un limbaj de mahala.

"Dacă Maia Sandu e gata să se lege cu bandiții și să se lege cu tot felul de gopnici la funcția de prim-ministru, nu are decât. Usatîi este ca maimuța cu o grenadă. Niciodată nu știi când va exploda. Voronin, ca în proverbul moldovenesc, calul bătrân adânc nu ară, dar nici brazda nu strică."

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, i-a răspuns cu același ton. El a declarat pentru postul nostru de televiziune că, potrivit Constituției, candidatura la funcția de premier este propusă Parlamentului de către președintele țării și nu un oarecare ins corupt, degradat și fălit cu numele Dodon. Iar în ceea ce privește caii și declarația lui precum că știe a munci, Dodon mai bine ar tăcea, zice Voronin. Deoarece pentru ceea ce a făcut pe parcursul activității sale, nu a meritat nici măcar titlu de măgar al Găgăuziei, a mai adăugat liderul Partidului Comuniștilor.

Renato Usatîi nu a fost de găsit pentru un comentariu, deoarece are telefonul închis. Igor Dodon a mai menționat că, în cazul în care Maia Sandu va refuza să numească un candidat la funcția de premier, ea ar putea răspunde în fața legii. Astfel, Sandu ar putea deveni primul președinte din istoria țării pedepsit constituțional pentru astfel de acțiuni, a mai precizat Dodon. Anterior, șeful statului Maia Sandu a menționat că va veni cu soluții privind declanșarea alegerilor parlamentare peste câteva zile.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.