Șoferițe bune și la bătrânețe. Mai multe femei din raionul Ialoveni se deplasează pe triciclete electrice
Embed:
Șoferițe bune și la bătrânețe. Mai multe femei din raionul Ialoveni se deplasează pe triciclete electrice

Căruțele trase de cai rămân treptat o amintire pe ulițele comunei Răzeni din raionul Ialoveni. Bătrânii au trecut la următorul nivel și folosesc trotinete electrice, făcute special pentru persoanele care abia mai pot să meargă pe jos. Le-au primit în dar de la copiii plecați în străinătate și se laudă că străbat cu ușurință întreaga localitate, în doar câteva minute.

Anastasia Untilă a primit tricicleta electrică în dar de la copiii săi. Femeia nu se poate deplasa fără cârje ortopedice, așa că vehiculul îi este de mare ajutor. A avut emoții mari atunci când a urcat pentru prima dată pe tricicletă.

"Nici nu m-am urcat pe motocicletă, nici n-am avut. Cam nu prea puteam, mă temeam, nu știu ce, când mă dădeam tremuram, dar acum m-am învățat. Oleacă o mai dau într-o parte. O pornesc de aici și e bun. Aici dau înapoi. La biserică mă duc și vin înapoi. Am transportul meu deja. "

De starea tehnică a tricicletei are grijă soțul femeii, care a învățat în scurt timp toate caracteristicile vehiculului.

"Cam vreo zece kilometri. Eu îl pun mă rog în priză. Acolo la dos în dau. Iată lumina de noapte, iată semnalizatorul de stânga și dreapta. Asta de claxonul, iar asta când stai pe loc că s-a stricat."

" Scoate-l măi Colea, întoarce, și după eu merg drept. Se mai râde, să-l iau fa? Da ia măi. Că și pe dânsu îl doare un genunchi."

Cu tricicleta electrică prin localitate se deplasează și Maria Țîrchi, în vârstă de 66 de ani.

"E adus de peste hotare. Mi-au trimis-o copii. E foarte ușor, are trei frâne, acceleratorul. De mână frână, încă una și deja de picior. E foarte ușor. Pentru vârsta mea la 67 de ani, 66 că merg spre 67 - e foarte ușor. Eu de fapt de domnișoară am învățat de motociclistă."

Vehiculul poate atinge o viteză maximă de 40 de kilometri pe oră.

"Opt ore ține acumulatorul. Îmi este foarte ușor cu lucru ăsta a nostru, tricicleta. Mă duc la spital, mă duc până în centru, mă duc fata, nepoțica o duc la grădiniță, o aduc. Eu trăiesc cu totul în celălalt capăt de sat, iar grădinița e în centru. Eu știu toate regulile și nu mă tem deloc. Sunt deja vreo 7-8 triciclete de astea pe sat."

Potrivit poliției, pentru o conduce un astfel de vehicul nu este nevoie de carnet de șofer.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.