Solicitarea șefului IGP, Alexandru Pînzari: Pe cei care încalcă legea îi rog să nu mă sune
Embed:
Solicitarea șefului IGP, Alexandru Pînzari: Pe cei care încalcă legea îi rog să nu mă sune

Șeful IGP, Alexandru Pînzari, își roagă prietenii și rudele să nu-l mai sune.. atunci când încalcă legea. Solicitarea a fost făcută în cadrul unui interviu realizat de colegul nostru Alexei Lungu. Mai mult, șeful poliției îndeamnă cetățenii să nu ezite să solicite ajutorul poliției oricând au nevoie.

Alexandru Pînzari: Unde se adună mai mult transport? – Pe Albișoara. – Pe Albișoara? Aveți și legătură radio cu cineva de la celălalt post? Contactați între voi, da? – Da! – Până la ce oră durează? – De la 16:30 până la 20:00. Vă rog politicoși, profesioniști și prietenoși. Vă rog să acordați sprijin nu doar pentru fluidizare, ci cu orice întrebare.

Alexei Lungu: Am văzut că ați schimbat câteva cuvinte cu agentul de patrulare și am văzut foarte multe echipaje dislocate în intersecțiile mai dificile. Care sunt rezultatele după această acțiune?

– Vă mai aduceți aminte când veneam cu rapoarte, cu cifre, cu procente, cu chestiuni care nu sunt relevante pentru cetățeni? Iată acum studiem sondajele și am descoperit că problema cu care oamenii se confruntă zilnic este ambuteiajele. De asta am hotărât să amplasăm în fiecare dimineață polițiști în locurile ambuteiajele sunt cele mai mari. Nu o facem haotic, avem o unitate de analiză a informațiilor care ne prestează informația unde este nevoie de polițiști. Totodată, răspunzând la întrebarea care sunt rezultatele, ele sunt mai bune, dar nu cele pe care ni le dorim. Fluidizarea transportului include o mulțime de factori, inclusiv infrastructură și participarea autorităților publice locale. Dar, să știți că am schimbat lucrurile spre bine.

– Ați demarat și o altă operațiune, cea de a scoate foliile de pe geamurile fumurii. Care sunt reacțiile șoferilor, sunt agresive și cum reacționează?

– Probabil aici se regăsește acea parte negativă a culturii șofatului în RM. Mulți cetățeni, mulți șoferi care sunt opriți dau dovadă de obrăznicie, dar colegii mei gestionează cu succes. Vreau să profit de prilej și să spun că cetățenilor și șoferilor că vom fi consecvenți și vom face regulă și pe această dimensiune.

– Vă sună cineva și vă spune: domnule colonel, mi-a oprit cineva soția și vrea să-i scoată foliile, sau vor să-mi scoată mie folia, dar eu sunt cumătru cu nu știu ce funcționar de la nu știu ce minister. Aveți așa cazuri?

– Sunt telefonat din păcate cam des, dar vă spun că în cazul dat am fost vertical și nu am cedat în fața nimănui, iar colegii mei au acționat conform legislației. Mă adresez prietenilor și cunoscuților. Nu mă sunați, pentru că nu voi interveni și vom acționa conform legislației.

– Aveți echipaje dislocate în intersecții atunci când se creează ambuteiaje. Vorbiți-mi vă rog și despre patrularea în cartiere.

– Eu am să încep de la un răspuns simplist. Polițiștii vor ieși masiv în stradă și cuvintele acestea sunt întărite printr-un obiectiv, care este în strategia de dezvoltare a poliției. Noi vom inversa numărul polițiștilor aflați în birouri și în stradă astfel încât cel puțin în fiecare din cele 203 sectoare ale Republicii să fie câte un automobil de patrulare. Astăzi noi nu avem aceste cifre. Și asta noi nu am făcut iarăși haotic. La baza acestor viziuni stă și cerința cetățenilor. Toate sondajele arată că cetățenii vor să fie patrulă noaptea, în locurile unde nu este lumină și noi vom face acest lucru.

– Recent ați fost în sudul RM și nu pot să nu vă întreb care este situația cu dotarea cu personal în provincie. Fiindcă în oraș stăm bine, vedem echipaj la o intersecție, patrulă în alte cartiere. În provincie ce se întâmplă?

– Am să profit de acest prilej să încurajez colegii mei polițiști. Va fi mai bine. Noi beneficiem de suportul bugetar acordat de partenerii noștri. Acest suport bugetar va fi acordat în baza unor acțiuni foarte concrete. Acolo se prevăd reparația sectoarelor de poliție. Vor fi minimum 90 de sectoare de poliție. Vom primi automobile mai multe, pentru toate patrulele despre care m-ați întrebat. Lucrurile merg spre bine, încurajez colegii să aibă puțină răbdare, deoarece poliția va fi mai modernă, va fi mai aproape de cetățean, mai înzestrată.

– Cum stați la capitolul lupta împotriva corupției? Pentru că în sondaje poliția era într-un top al corupției în RM. Cei care patrulau pe străzi erau percepuți negativ de oameni, care gândeau: mă oprește ca să-mi ceară mită, nu vrea altceva să facă

– Este un studiu, care va fi public degrabă, care arată că poliția a avansat cel mai mult la descreșterea gradului de corupție, ceea ce mă bucură și mă face să sper că lucrurile vor fi și mai bune în acest sens. În viitorul apropiat, în IGP va fi creată o structură anticorupție care va avea două dimensiuni, una de prevenire și alta de combatere. Acolo vor fi selectați cei mai buni polițiști, care vor avea competențe de activitate specială de investigație și profit de prilej să transmit celor corupți că nu le va fi locul rândul polițiștilor și vor fi trași la răspundere penală.

– Vă mulțumesc foarte mult!

– Și eu vă mulțumesc!

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.