SONDAJ: Aproape 70 la sută dintre moldoveni își doresc alegeri parlamentare anticipate
Embed:
SONDAJ: Aproape 70 la sută dintre moldoveni își doresc alegeri parlamentare anticipate

Aproape 70 la sută dintre moldoveni își doresc alegeri parlamentare anticipate. Cel puțin asta rezultă dintr-un sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din țara noastră. Potrivit cercetării, doar patru partide ar acumula un număr suficient de voturi pentru a accede în Legislativ, dacă duminica viitoare ar avea loc un scrutin parlamentar.

Sondajul realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că 21 la sută dintre participanții la sondaj sunt împotriva alegerilor parlamentare anticipate, asta în timp ce 70% și-ar dori un nou scrutin. Puțin peste șase procente au menționat că nu-i interesează ce se întâmplă pe arena politică. Potrivit cercetării, în următorul legislativ ar accede doar patru partide, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba despre PAS, care ar acumula peste 24 la sută din voturi și Partidul Socialiștilor, pentru care ar vota 23,9%. Partidul "ȘOR" ar acumula puțin peste 9 la sută din sufragii, iar formațiunea politică "Partidul Nostru" s-ar clasa pe locul patru cu 5,4 la sută dintre sufragii. Conform sondajului, două partide din actuala componență a Parlamentului nu ar mai face parte din viitorul Legislativ. Este vorba despre Platforma"DA" și Partidul Democrat, care ar acumula 3,2 la sută și respectiv 0,8 la sută dintre voturi, cu mult sub pragul electoral de 5%. Cât despre politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere, 35 la sută dintre participanții la sondaj au plasat-o în fruntea clasamentului pe președintele țării, Maia Sandu. Aproape 31 la sută l-au menționat pe liderul PSRM, Igor Dodon. Ilan Șor se bucură de încrederea a opt la sută dintre cetățeni. Următorii în clasament sunt primarul Ion Ceban și președintele formațiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi. Studiul mai arată că fiecare al treilea moldovean consideră că situația politică din țară este calmă și doar puțin peste 23 la sută au precizat că o văd ca fiind una tensionată.
Sondajul sociologic întitulat "Anul 2020 în opinia populației din Republica Moldova" a fost realizat în perioada 8 - 23 ianuarie pe un eșantion de 1153 de persoane din 87 de localități și are o marjă de eroare de plus minus 3 la sută.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.