SONDAJ: Igor Dodon și Maia Sandu rămân favoriți în cursa prezidențială
Embed:
SONDAJ: Igor Dodon și Maia Sandu rămân favoriți în cursa prezidențială

Igor Dodon și Maia Sandu rămân favoriți în cursa prezidențială. Un nou sondaj de opinie prezentat astăzi de Asociația Sociologilor și Demografilor arată că cei doi politicieni au cele mai mari șanse să acceadă în turul doi de scrutin. Studiul sociologic a fost realizat în perioada 11 – 20 octombrie și are o marjă de eroare de 3%.

Potrivit studiului Vox Populi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, cele mai multe voturi le-ar acumula Igor Dodon, care este susținut de aproximativ 33 la sută dintre cei intervievați. Pe locul doi s-ar clasa candidatul PAS, Maia Sandu, pentru care și-ar da votul peste 18 la sută dintre participanții la sondaj. Candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, se bucură de susținerea a peste nouă la sută dintre moldovenii chestionați, iar cel din partea formațiunii "Partidul Nostru", Renato Usatîi, ar obține 6,5% din voturi. Pentru Violeta Ivanov de la Partidul "Șor" au optat aproximativ 5 la sută dintre participanți,iar sub 2% din voturi ar obține liderul PUN, Octavian Țîcu, liberal-democratul Tudor Deliu și candidatul înaintat de Blocul Electoral Unirea, Dorin Chirtoacă. Nu au știut cu cine vor vota aproximativ 17% dintre cei intervievați, iar peste 7 la sută au spus că nu vor participa la vot.

Din numărul alegătorilor deciși, cei mai mulți, adică aproximativ 43 la sută, au pledat în favoarea candidatului independent Igor Dodon. Urmează liderul PAS, Maia Sandu, cu puțin peste 24 la sută din voturi, Andrei Năstase cu 12,4%, iar Renato Usatîi ar acumula 8,6% din voturi. Violeta Ivanov se bucură de susținerea a 6,5% dintre cetățeni. Următorii în top sunt Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă.

În cazul în care Maia Sandu și Igor Dodon vor accede în turul doi al alegerilor prezidențiale, învingător ar ieși Igor Dodon, care ar obține, potrivit sondajului, peste 47 la sută din voturi. Pentru liderul PAS ar vota peste 38 la sută dintre moldovenii intervievați. Dintre respondenții deciși, peste 55 la sută l-ar susține pe actualul șef al statului Igor Dodon, iar 44,7% și-ar da votul pentru fostul premier Maia Sandu.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1183 de persoane. Comanditarii proiectului sunt filiala ucraineană de sud a Asociației Sociologice din Ucraina și Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova și a fost realizat din surse proprii, fără să precizeze suma. Metoda utilizată în realizarea studiului este interviul în teren. Comisia Electorală Centrală a fost anunțată despre realizarea sondajului.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.