Sondaj: Peste 60% dintre moldoveni cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în țara nostră
Embed:
Sondaj: Peste 60% dintre moldoveni cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în țara nostră

Moldovenii sunt nemulțumiți de situația politică din țară. Majoritatea își dorește un Guvern funcțional cu atribuții depline, decât alegeri parlamentare anticipate. Cel puțin asta reiese din datele  celui mai recent sondaj de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor.


Potrivit studiului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, aproape 42 la sută dintre cetățenii care au acceptat să răspundă la întrebări au spus că își doresc un executiv cu atribuții depline, care va soluționa problemele cetățenilor. Aproape 39 de procente dintre persoanele intervievate au spus însă că optează pentru alegeri parlamentare anticipate. Întrebați cine s-ar descurca mai bine cu funcția de prim-ministru, peste 27 la sută dintre participanții la sondaj au optat pentru liderul Platforma DA, Andrei Năstase. Un sfert dintre cei intervievați consideră că cel mai bun candidat pentru funcția de premier este Mariana Durleșteanu, iar peste 15 procente o vor premier pe Natalia Gavrilița. Urmează în acest clasament președintele Partidului politic "Partidul Nostru" Renato Usatîi și liderul comuniștilor Vladimir Voronin. Aceștia au acumulat 7,5 și, respectiv, 3,4 la sută din opțiuni. Potrivit studiului, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede trei partide. Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate ar vota aproape 24 la sută dintre respondenți, iar pentru Partidul Socialiștilor 21,5 procente. Totodată, conform sondajului, ar trece pragul electoral și Partidul Șor cu peste șase procente. Formațiunea Partidul Nostru ar acumula aproape cinci la sută dintre sufragii. Mai puțin de trei la sută ar vota pentru Platforma DA, PCRM și PDM. Aproape 23 de procente dintre cei intervievați nu au știut ce să răspundă, iar peste 11 la sută au spus că nu ar ieși la vot. Sondajul a fost realizat în intervalul 12-20 februarie pe un eșantion de 1991 de persoane. Marja de eroare este de plus minus trei procente.

Un alt sondaj, aceleași opțiuni. Și Barometrul Opiniei Publice realizat în februarie 2021 de către Institutul de Politici Publice și prezentat astăzi arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar accede în viitorul legislativ: Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor și Partidul "ȘOR". Mai exact, pentru PAS ar vota 29,6% dintre participanții la studiu, PSRM ar acumula 16,2% din voturile respondenților, iar Partidul "ȘOR" 5,3%. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1108 persoane în perioada 28 ianuarie - 14 februarie. Marja de eroare este de plus-minus 3%.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.