Spînu: Moldova împrumută energie electrică din Ucraina pentru a acoperi necesitățile țării
Embed:
Spînu: Moldova împrumută energie electrică din Ucraina pentru a acoperi necesitățile țării

Întreprinderea "Moldelectrica" anunță că țara noastră consumă în ultimul timp mai mult curent electric, ceea ce a dus la creșterea cantității de energie importată din Ucraina.  Autoritățile dau asigurări că nu vom rămâne fără energie electrică și că volumul de curent din Ucraina vine cu titlu de împrumut.

La amiază, datele în regim real de pe site-ul întreprinderii arătau un consum de aproape 900 de megawați. Puțin peste 700 erau produși de către Centrala de la Cuciurgan, CET-Nord și Termoelectrica, iar peste 180 de megawați veneau din Ucraina.

Potrivit ministrului Infrastructurii, curentul pe care îl luăm acum din țara vecină este un schimb de energie electrică pentru a evita o criză în domeniu.


”Această cantitate de energie nu este cumpărată și nu este component a unui mecanism de vânzare cumpărare. Această cantitate de energie intră ca un fel e împrumut fizic de energie electrică din Ucraina și va trebui să fie întors de sistemul energetic către piața ucraineană.”

Totodată, Spânu spune că cantitatea de energie împrumutată va fi întoarsă de țara noastră prin aceleași metode.

”Odată cu rezolvarea problemei gazelor sistemul energetic din Republica Moldova va putea întoarce acea energie care este acum atrasă din Ucraina.”

La rândul său, premierul Natalia Gavrilița a declarat că...

”La moment noi întreprindem toate măsurile necesare pentru a gestiona situația pe piața energetică. Și atunci când există anumite decalaje sau probleme compensăm furnizarea din altă parte.”


La sfârșitul săptămânii trecute, Centrala de la Cuciurgan a avertizat Chișinăul că ar putea reduce volumul de energie electrică din 11 octombrie, dacă MoldovaGaz nu va ajunge la o înțelegere cu Gazprom până pe 10 octombrie. Luni, vicepremierul Andrei Spânu a declarat că s-a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla și nu ne vom confrunta cu o criză.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.