Sportivii olimpici au fost premiați de partenerul Loteriei Naționale a Moldovei
Embed:
Sportivii olimpici au fost premiați de partenerul Loteriei Naționale a Moldovei

Toți cei 20 de sportivi, care au apărat cu demnitate culorile drapelului Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo au fost premiați de partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive.  În total, au fost oferiți 900 de mii de lei. Sportivii spun că vor folosi banii pentru a se pregăti cât mai bine pentru următoarele competiții sportive.

Medaliatul cu bronz la Olimpiada de la Tokyo, canoistul Serghei Tarnovschi, a primit 250.000 de lei din partea partenerului privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive.

"Pentru mine asta înseamnă că rezultatul obținut este valoros și contează ceea ce fac, este foarte plăcut și mă va stimula atât pe mine, cât și pe ceilalți sportivi să obțină locuri și mai bune. Eu tot am acest scop, de aceea mă voi antrena în continuare și voi lupta pentru cel mai bun loc".

Ceilalți sportivi moldoveni aflați în top 10 au primit câte 50 de mii de lei, iar cei care s-au situat între locurile 10 și 20, câte 20 de mii de lei. Luptătorul Victor Ciobanu, care a obținut locul cinci la luptele greco-romane, categoria 60 de kilograme, susține că suportul financiar îi va oferi o șansă reală de a ajunge și la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

"Prima dată am ajuns când să avem o susținere din partea cuiva, unui sponsor. În pregătirea noastră către competițiile internaționale, mai ales către Jocurile Olimpice au fost multe cheltuieli, mulți știu cum eu mă atașez de acest lucru și investesc în mine pentru a ajunge la un rezultat bun. Posibil am să mă întorc acolo dacă o să fie mai mulți agenți economici, care să suțină sportul pentru că întradevăr se depune multă muncă".

50 de mii de lei a primit și luptătoarea Anastasia Nichita. Sportiva a obținut locul șapte la luptele feminine, categoria 57 de kilograme.

"Vreau să mulțumesc Loteriei Naționale pentru că este într-adevăr un suport binevenit în pregătirea noastră și mulțumim că au apreciat efortul pe care l-am depus. O să îi investesc în pregătirea mea mai departe".

Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive a semnat cu Comitetului Național Olimpic și Sportiv și un contract de finanțare, în valoare de 2,5 milioane de lei. Banii urmează a fi oferiți pentru pregătirea sportivilor moldoveni care vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Anterior, compania a mai oferit burse olimpice, în valoare totală de un milion 200 de mii de lei, pentru 13 sportivi și 15 antrenori.

"În Europa întotdeauna companiile care au acest gen de activitate susțin într-un mod sau altul sportul. Credem că este obligația noastră, credem că sănătatea populației este importantă și noi investim astfel în viitor. Asta nu este tot, planificăm să susținem tot ce este legat de posibilitatea oamenilor de a se ocupa de sport, acolo unde sunt probleme financiare, noi suntem gata să susținem și suntem gata să discutăm orice propuneri dacă sunt băieți, fete, cetățeni ai Moldovei cu inițiativă".

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, spune că exemplul partenerului privat al Loteriei Naționale a Moldovei privind susținerea financiară a sportivilor moldoveni ar trebui să fie preluat și de alți economici.

"În primul rând este o susținere morală pentru ei și un îndemn pentru tânăra generație, cei care vor reuși să facă sport să știe că uite și companiile au grijă și statul și Comitetul Olimpic au grijă de soarta lor. Trebuie o strategie națională și trebuie să ne gândim, nu avem mulți sportivi, dar avem 10-20 сare pot să lupte la cel mai înalt nivel și în care trebuie să investim".

De notat că din bugetul de stat nu au fost alocați bani pentru participarea celor 20 de sportivi moldoveni la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei în domeniul loteriilor și pariurilor sportive s-a remarcat nu doar prin susținerea sportivilor, dar și prin implementarea proiectelor sociale, valoarea cărora se ridică la cinci milioane de lei. Directorul acestei companii, Plamen Milanov și-a exprimat speranța că statul nu va perturba activitatea companiei și aceste acțiuni de responsabilitate socială vor putea fi desfășurate în continuare. Îngrijorările survin după ce deputatul PAS, Dumitru Alaiba a înregistrat un proiect de lege privind interzicerea publicității pentru jocurile de noroc și pariuri sportive. Estimările arată că adoptarea unei astfel de modificări legislative va provoca pierderi de cel puțin jumătate de miliard de lei la bugetul de stat, în următorii 10 ani.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.