Starețul mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu a fost condus pe ultimul drum
Embed:
Starețul mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu a fost condus pe ultimul drum

Starețul mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nicoreni, arhimandritul Rafail Bodiu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Călugărul a fost înmormântat în curtea mănăstirii. Sicriul a fost acoperit cu flori, aduse de cei peste o mie de enoriași care au venit să-și ia rămas-bun de la stareț. Arhimandritul suferea de cancer, iar pe 22 octombrie urma să împlinească 61 de ani.

Enoriașiii spun că arhimandritul Rafail Bodiu a fost o personalitate deosebită, plină de har.

"Pe Arhimandritul Rafail cred că tot nordul, cel puțin din generația mea îl cunoaște. Este și a fost un duhovnic care știa să îi promească pe toți cu inima deschisă, cu un sărut pe cap, cu o vorbă de alinare și am venit să îl petrcem pe ultimul drum".


''A fost un om foarte bun, a fost un om cu suflet mare, a fost un om grijuliu pe care îl interesa soarta tuturor și a copiilor și maturilor. Pe lângă faptul că era de ajutor era și un om care avea o un suflet plin de credință și bucurie. Radia a bunătate, radia a putere".


Părintele Constantin Cemschii, care l-a cunoscut pe arhimandrit încă din studenție, spune că părintele Rafail a fost cu adevărat alesul lui Dumnezeu.


"Dânsul venise fără de cineva. Și l-a învrednicit Dumnezeu. Aceasta este o chemare, să îți iei „paramonul” pe tine și să fii un înger pământesc. Cu regret acuma îmi amintesc, că rar așa slujitori ca dânsul se învrednicesc de așa lucrare".

La funeralii au venit și persoane cu funcții publice.


"El a fost un pilon al credinței ortodoxe din Moldova. A fost un om cu suflet mare, ea ajutat pe toți cu ce a putut, i-a îndemnat pe toți să meargă pe calea cea dreaptă. Oricare problemă te îndemna să o rezolvi în așa mod ca să fie bine pentru familie, pentru apropiați.".


"Arhimandritul Rafael a fost un duhovnic pentru toți credincioșii ortodocși ai Republicii Moldova. Pentru mine personal a fost un tată, care l-am pierdut la ziua de astăzi. Dar cred că se va ridica la cer și se va ruga pentru noi ortodocșii, pentru tot poporul Republicii Moldova. După el a rămas unica maica lui și o republică întreagă îndurerată, cu inimile plânse, cu capul aplecat".

Interpretul de muzică populară Anatol Latîșev l-a cunoscut pe arhimandrit acum treizeci de ani.


"El a venit la o tabără pionerească, pe atunci așa era, dar a făcut raiul pe pământ. A făcut o mănăstire de zile mari. A fost un stâlp al bisericii noastre ortodoxe.".

Plecarea la ceruri a părintelui Rafail este o pierdere mare pentru toți, dar mai ales pentru clerici.

"Pe nimeni nu l-a respins, întotdeuna mergea la întâmpinare fie cu rugăciune, fie cu un sfat, cu o povață. A noua zi, atunci când biserica înalță rugăciune la Dumnezeu cade în ziua lui de naștere. Ziua 40, când este săvârșită o rugăciune mai deosebită, când Dumnezeu rânduiește sufletul până la a doua venire, până la strașnica judecată, cade de ziua îngerului. Este numai voia lui Dumnezeu".


"Astăzi noi îl petrecem în patria cerească pe Părintele Arhimandrid, dar ne asigurăm de faptul că vom avea un rugător acolo în ceruri".

Arhimandritul Rafail a dat dovadă de o înțelepciune rar întâlnită, spun cei care l-au cunoscut și respectat. Vorbele sale de duh au întărit sufletele slăbite de diferite încercări. A dat povețe nu doar enoriașilor din Moldova, dar și din alte țări.

"Dacă ar fi să se unească tot poporul și toată biserica și arhiereii care stau în frunte, 40 de zile să slujim, să ținem post. Să vedeți cum Dumnezeu reînnoiește țara și cum se întărește credința".

Călugărul spunea întotdeauna că Moldova ar avea de câștigat dacă s-ar rări rândurile prorocilor.

"Nu sunt atâția diavoli în Moldova, câți propovăduitori și proroci
de ați spune și a duce lumea în eroare, asta nu e corect și nu e
logic".


Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nicoreni a fost înființată în vara anului 1992 de către arhimandrit Rafail Bodiu și este prima din Nord-Vestul Republicii Moldova.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.