Statistici îngrijorătoare: Rata avorturilor în rândul adolescentelor este în continuă creștere în Moldova
Embed:
Statistici îngrijorătoare: Rata avorturilor în rândul adolescentelor este în continuă creștere în Moldova

Tot mai multe adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani recurg la întreruperea sarcinii. Datele oferite de Biroul Național de Statistică arată că anul trecut, 166 de adolescente au făcut avort, ceea ce reprezintă cu aproape 20 la sută mai mult față de 2018.

Directorul Centrului de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive, Rodica Comendant susține că avorturile în rândul adolescentelor indică probleme grave la capitolul educare, prevenire și control. Doctorul mai spune că nu cifra ar trebui să îngrijoreze, ci metoda de întrerupere a sarcinii, care poate duce la consecințe grave.


"Chiar și în acest contingent continuă să se facă întreruperi de sarcină cu metode invalidizante, cu metode care le pun acestor fetițe sănătatea reproductivă și capacitatea de a deveni gravide sub lovitură. Mă refer la faptul că cam o treime din aceste avorturi continuă să se efectueze prin dilatare și chiuretaj."


Datele mai arată că anual în medie avem până la 2.500 de nașteri în rândul adolescentelor, cifra fiind una constantă de la an la an. Rodica Comendant spune că sarcina și nașterea în acest caz este un fenomen negativ, întrucât înseamnă încetarea oricărei dezvoltări a copilelor ca personalitate.


"Deseori aceste fetițe devin victime ale violenței domestice fiindcă această familie nu are stabilitatea materială sau nu este pregătit așa să fie familie. Deseori devin victimele traficului fiindcă în dorința de a câștiga niște bani, aceste adolescente fac totul ce este posibil."


În Republica Moldova există 41 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, care oferă o gamă largă de servicii confidențiale adolescenților inclusiv acces la servicii medicale și consiliere psihologică. De asemenea, potrivit Ministerului Sănătății adolescenții din țara noastră beneficiază gratuit de contraceptive.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.