Statisticile oficiale arată că în fiecare vară zeci de copii își pierd viața sau rămân cu sechele din cauza că sunt lăsați fără supraveghere
Embed:
Statisticile oficiale arată că în fiecare vară zeci de copii își pierd viața sau rămân cu sechele din cauza că sunt lăsați fără supraveghere

Nu lăsați copiii fără supraveghere pe timp de vară. Este îndemnul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care îi atenționează pe părinți să fie cu ochii în patru deoarece odată cu sezonul estival crește numărul situațiilor de risc pentru cei mici.  Statisticele sumbre prezentate de polițiși arată că în fiecare vară, în special din neglijența adulților, zeci de copii își pierd viața sau rămân cu sechele.

Statistica Inspectoratului General pentru Situații de Urgență arată că cele mai multe nenorociri se produc la scăldat. Potrivit salvatorilor, doar în ultima lună, în țară, 3 copii au fost înghițiți de ape.

"Cele mai importante riscuri care sunt în perioada vacanței de vară este mersul în grup a copiilor la bazinele acvatice, în locuri neautorizate, unde nu sunt stații de salvare și atenție maximă, din păcate, merg fără supravegherea maturilor".

Și geamurile deschise reprezintă un mare pericol, în special pentru bebeluși.

"Un geam lasat deschis poate fi cel mai mare pericol din casă pentru un copil mic. Mai ales dacă locuiți la etaj. Curios din fire, copilul cel mai probabil va porni să exploareze lumea de dincolo de plasa pentru insecte. Iar de aici, de pe pervazul ferestrei și până la o tragedie, nu este decât un pas".

Doar săptămâna
trecută, doi copii, de 2 și 4 ani au căzut de la etajul 5 și, respectiv, 4 al unor blocuri de locuit din Capitală. Din fericire, ambii au scăpat cu viață, dar starea lor de sănătate este gravă. Pentru a evita astfel de situații tragice, specialiștii le recomandă părinților, să folosească dispozitive de blocare a ușilor și ferestrelor.

"De asemenea să vedem dacă copilul poate urca pe anumite suprafețe, pe mobilier, pe scaune și pot ajunge la acele geamuri care cu siguranță pot fi un loc foarte periculos pentru ei".

Atunci când vine vorba despre siguranța copilului în casă, în primul rând ar trebui să examinați minuțios fiecare încăpere.

"Colțurile ascuțite ale mobilierului din casă și sertarele dulapurilor, pe care cel mic poate ușor să le deschidă, îi pot provoca rani grave și chiar îi pot pune viața în pericol. O nenorocire însă poate fi evitată dacă este… preîntâmpinată. Folosiți mecanisme de protecție din silicon la toată mobila din casă, iar sertarele și ușile de la dulapuri, blocați-le cu ajutorul unor dispozitive speciale".

Asigurați-vă deasemenea că cel mic nu are acces la sursele de electricitate.

"E cunoscut deja faptul că tot ce este interzis, îi atrage cel mai mult pe copii. Micuții vor încerca, în pofida numeroaselor atenționari, să vadă din ce motiv aceștia nu le permit să facă un lucru sau altul. Așa că, pe lângă toate avertizarile privind pericolul prizelor din casă, asigurați-vă că acestea sunt acoperite. Puteți instala, de exemplu, capace speciale, care limitează accesul copilului la ele".

De asemenea, aveți grijă ca micuțul să nu aibă acces la sursele de foc sau la aragaz.

Datele statistice prezentate de Inspectoratul Național de Securitate Publică arată că, pe parcursul verii trecute, 25 de copii și-au pierdut viața în urma unor tragedii produse din neglijența sau neatenția adulților. Dintre aceștia, 17 s-au înecat, 5 au murit în urma accidentelor rutiere, unul după ce a fost mușcat de un câine turbat, unul s-a intoxicat, iar altul a decedat într-un incendiu.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.