Stocurile de grâu din rezerva de stat vor fi împrospătate. Aproximativ 21 de mii de tone de grâu vor ajunge la producători
Embed:
Stocurile de grâu din rezerva de stat vor fi împrospătate. Aproximativ 21 de mii de tone de grâu vor ajunge la producători

Aproximativ 21 de mii de tone de grâu vor fi eliberate din rezerva de stat.
Decizia a fost luată de Guvern.
Până în data de 10 mai, grâul va ajunge doar la producătorii de pâine, agenții economici din domeniul morăritului și la cei din sectorul zootehnic.
Cerealele urmează să fie restituite în aceeași cantitate și de aceeași calitate, din recolta acestui an, până în data de 1 octombrie.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a solicitat ca grâul să le fie vândut producătorilor de pâine la un preț mai mic decât cel de pe piața internă.


"Este foarte important ca acest grâu care urmează a fi pus la dispoziția agenților economici din rezerva de stat să fie orientat prioritar către agenții economici producători de pâine, panificație, morărit și celor din sectorul zootehnic."


"Procedura de repartizare a grâului alimentar trebuie să se facă în baza unor criterii clare de selectare a agenților economici care vor prelua acest grâu. În același timp acești agenți economici care vor beneficia de acest grâu să nu fie ca intermediari și să nu utilizeze cu scop de stocare și export după data de 10 mai."

Potrivit Guvernului, cele aproximativ 21 de mii de tone de grâu sunt din recolta anului 2017, iar termenul de păstrare expiră. Dacă nu va fi împrospătat, calitatea acestuia va avea de suferit, iar statul va suporta pierderi, a precizat ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Pavel Voicu.


"Politicienii vor să își dobândească, obțină careva dividente politice că își doresc grâul din rezervă la prețul de grâu furajer. Pentru că în cazul dacă noi nu reușim la ziua de astăzi să împrospătăm în cantitatea de 21 de mii de tone până la 10 mai, este riscul ca acest grâu să treacă în altă categorie 900 lei mai puțin de cât costul care este la ziua de astăzi."


La rândul său, ministrul în exercițiu al Agriculturii, Ion Perju, ne-a asigurat că avem grâu suficient în rezerva de stat care ne ajunge până la recolta viitoare. Potrivit ministrului, cele 318 mii de hectare semănate cu grâu de toamnă sunt într-o stare bună.


"Chiar dacă am avut un an agricol destul de dificil. Noi am obținut o roadă conform datelor statistice de 570 de mii de tone. Exportate de la 1 iulie până la data curentă, până astăzi a fost o cantitate de 120 de mii de tone. Din aceste 120 de mii de tone vreo 16 mii de tone provin din partea stângă a Nistrului."


Președinția a solicitat recent Guvernului să extindă termenul de interzicere a exportului de grâu din rezerva de stat până în data de 30 iunie, deoarece ar fi un risc iminent a securității alimentare a țării. Guvernul a precizat într-un mesaj pentru postul nostru de televiziune că demersul este examinat de către Cancelaria de Stat și Ministerul Agriculturii. În condițiile în care specialiștii vor stabili necesitatea prelungirii termenului de interzicere a exportului de grâu, o hotărâre de Guvern în acest sens va fi inclusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern", se precizează în mesajul Guvernului.
La rândul său, fostul premier Ion Chicu a declarat că solicitarea Maiei Sandu de a extinde interdicția pentru exportul de grâu până la sfârșitul lui iunie îi va aduce pe agricultori la sapă de lemn. El i-a sugerat președintelui ca înainte de a lua astfel de hotărâri, să se consulte cu agenții economici din domeniu.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.