SUA au lansat în Afganistan cea mai mare bombă non-nucleară
Embed:
SUA au lansat în Afganistan cea mai mare bombă non-nucleară

Statele Unite au lansat în Afganistan cea mai mare bombă non-nucleară, cunoscută drept "mama tuturor bombelor". Proiectilul conține aproximativ 11 tone de explozibil și a fost detonat peste tunelurile folosite de luptătorii ISIS. Armata afgană a anunțat că au fost uciși 36 de teroriști, în timp ce gruparea Statul Islamic dezminte că a pierdut combatanți în bombardament. SUA au prezentat un material video cu momentul lansării bombei. 

Bomba a fost lansată în provincia estică Nangarhar, situată la granița cu Pakistanul. Ea a vizat o rețea de tuneluri despre care oficiali afgani și americani spun că sunt folosite de militanți asociați cu Statul Islamic. Președintele american, Donald Trump, s-a declarat mulțumit de rezultat.

"Suntem foarte mândri de militarii noștri. Ne mândrim și cu membrii forțelor de ordine din această cameră. Lansarea acelei bombe reprezintă un nou eveniment de succes", a declarat președintele SUA, Donald Trump.

Bomba a fost lansată cu ajutorul unei aeronave care aparține Comandamentului de Operațiuni Speciale. Armata americană mai are în arsenal încă 19 astfel de proiectile. Valoarea lor depășește 300 de milioane de dolari. Anterior, administrația președintelui Donald Trump, a anunțat că Washingtonul pregătește o nouă strategie în lupta împotriva terorismului și intenționează să consolideze trupele armate americane din Afganistan.

"Mama Tuturor Bombelor" este cea mai mare bombă non-nucleară din arsenalul armatei Statelor Unite. Proiectilul explodează la aproape doi metri deasupra solului și are o carcasă foarte subțire, care permite ca explozia să fie cât mai puternică. Bomba are o lungime de nouă metri și un metru lățime și este cea mai mare armă ghidată prin satelit și lansată din avion.

"Mama tuturor bombelor" are o forță explozivă egală cu aproximativ 11 tone de explozibil și poate pune la pământ copacii de pe o rază de 75 de metri. Cu toate astea, acesta nu este cel mai mare proiectil de pe glob. "Tata tuturor bombelor" se află în Rusia și este de patru ori mai mare, decât bomba americană. Energia degajată în timpul exploziei este echivalentă cu cea de la detonarea a 44 de tone de trotil.  

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.