Susținere de la europeni. UE va oferi Moldovei până în 2020 aproape 350 de milioane de euro pentru dezvoltarea mai multor proiecte
Embed:
Susținere de la europeni. UE va oferi Moldovei până în 2020 aproape 350 de milioane de euro pentru dezvoltarea mai multor proiecte

Uniunea Europeană va continua să susțină Moldova, întrucât realizările înregistrate până acum de Chișinău sunt peste așteptări. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko.

Oficialul a menționat că Moldova este statul cu cel mai mare volum de asistență primită de la Uniunea Europeană, fapt care subliniază importanța care se dă relației dintre Chișinău ți Bruxelles.

Între timp, reprezentanții blocului comunitar au anunțat că vor oferi Moldovei aproape 350 de milioane de euro pentru dezvoltarea mai multor proiecte, până în anul 2020.

Acestea nu includ proiectele actuale. Sunt fonduri noi, care nu includ asistența macrofinanciară. O treime din sumă este destinată pentru dezvoltarea economică, 15% pentru buna guvernare, statul de drept și securitate, iar 25% pentru conectivitatea sectorului energetic și mediu, a menționat șef Secție, Delegația UE în Moldova, Aneil Singh.

Alte 10 procente din cele aproape 350 de milioane de euro sunt destinate pentru educație și cercetare, iar câte cinci procente pentru consolidarea instituțiilor statului, susținerea societății civile și comunicarea cu cetățenii.

"Toți acești bani sunt destinați proiectelor pentru oameni, pentru cetățeni. Să fie clar pentru toți, atunci când vorbim și de asistența macrofinanciară, acești bani urmează să se regăsească în grădinițe, în drumuri, în reconstrucția școlilor, în modernizarea spitalelor", a afirmat premierul, Pavel Filip.

Premierul Pavel Filip a menționat că, deși s-a întors de la Summit-ul Parteneriatului Estic cu mai multe vești pozitive, acestea nu sunt pe placul opoziției. Șeful Executivului susține că liderii acestei coaliții demonstrează că nu sunt doar adversarii guvernării, dar și ai cetățenilor.

Între timp, ambasadorul Uniunii Europene în țara noastră a remarcat realizările obținute de autoritățile de la Chișinău de la primul Summit al Parteneriatului Estic, în 2009, până în prezent și spune că nu s-a așteptat la rezultate atât de bune.

"Nu am avut așa de mult optimism de a ajunge așa de repede la aceste rezultate. Dacă am fi spus în 2009 că le vom avea asta ar fi fost numită o opinie foarte ambițioasă, dar suntem aici. Până în anul 2020 sunt stipulate obiective care trebuie atinse. Drumuri mai bune, infrastructură, accesul la apă", a precizat ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko.

Eurodeputatul Andi Cristea consideră că este doar o chestiune de timp până când Moldova va devenit stat membru al UE. Oficialul susține, însă, că, în prezent, cel mai mare pericol pentru țara noastră este Rusia.

"Federația Rusă vede Republica Moldova și alte state din vecinătate ca fiind teritorii cu întrebuințare geopolitică, nimic mai mult. Mi-e teamă că Federația Rusă dorește conservarea acestui status-quo. Valorile europene care se apropie de est, pentru ei reprezintă o amenințare", a spus eurodeputatul Andi Cristea.

Guvernul de la Chișinău a ratificat astazi Acordul de împrumut dintre Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară și Memorandumul de înțelegere ca parte integrantă a acestui Acord.

Astfel, țara noastră ar putea primi 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane - sub formă de grant, iar 60 - sub formă de împrumut. Debursările s-ar putea face anul viitor, în trei tranșe egale, în funcție de progresele înregistrate de autoritățile din Moldova, în implementarea celor 28 de condiții stabilite cu Uniunea Europeană.

Printre acestea se numără combaterea corupției, implementarea reformelor în sectorul energetic și cel financiar și îmbunătățirea mediului de afaceri.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.