Taxa de drum ar putea fi inclusă în acciza pentru carburanți
Embed:
Taxa de drum ar putea fi inclusă în acciza pentru carburanți

Guvernul vrea să introducă taxa de drum în acciza pentru carburanți. Modificarea este inclusă în proiectul politicii fiscale pentru 2021, elaborat de Ministerul Finanțelor.

În prezent, în Moldova se achită o taxă anuală de drum pentru vehiculele înmatriculate, care se calculează în funcție de tipul vehiculului sau capacitatea cilindrică a motorului. Guvernul propune renunțarea la această taxă, care ar putea fi percepută, atunci când conducătorii auto se vor alimenta la benzinării. În cazul în care propunerea va fi acceptată, o parte din prețul achitat pentru carburanți va fi redirecționată pentru întreținerea drumurilor. Astfel, taxele se vor forma prin acciz și vor fi percepute indirect și nu direct cum a fost până acum, iar șoferii care vor face plinul mai des, vor plăti mai mulți bani pentru drumuri.
Ceea ce ține de automobilele electrice, taxele vor fi percepute la stațiile de alimentare special amenajate pentru astfel de automobile.
Premierul Ion Chicu crede că proiectul va face echitate, în special în cazul celor care circulă mai puțin cu mașina. Experții spun însă că în cazul în care decizia va fi aprobată vor avea de suferit companiile de transport rutier.


"Am inclus printre propuneri și eliminarea taxei rutiere, cu includerea părții financiare în acciz, astfel să diminuăm serios povara administrativă, să aducem un fel de echitate. Plătești pentru folosirea drumurilor atât cât realmente le folosești."

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.