Taxe ilegale în școli. ONG-urile vorbesc despre corupția din Educație
Embed:
Taxe ilegale în școli. ONG-urile vorbesc despre corupția din Educație

Reprezentanții mai multor ONG-uri atenționează părinții să nu plătească bani asociațiilor părintești, deoarece toate taxele colectate sunt ilegale.

Activiștii au lansat o campanie de informare și cer instituțiilor responsabile să-și intensifice acțiunile, pentru a elimina corupția din școlile și grădinițele din țară.

În cadrul unei conferințe de presă, aceștia au dat exemplul unei instituții private de învățământ din Capitală, care colectează de la părinți câte 1.200 de lei pentru un aparat de aer condiționat.

"Comitetele părintești nu au dreptul și nu au menirea de a colecta taxe ilegale. Știți cum se întâmplă, primește părintele mesaj, "Vă rog pe 1 septembrie strângem atât", a spus președintele Asociației "Părinți solidari", Ala Revenco.

Activiștii civici susțin că din banii colectați de la părinți se achită suplimente la salariile paznicilor, bucătarilor și profesorilor.

"De exemplu situația cu bucătarii. Nu este secret că salariul bucătarului este de 1.000 de lei și în foarte multe grădinițe, părinților li s-a solicitat să facă acest supliment la salariu. E bine, dar cine gestionează?", a adăugat președintele Asociației "Părinți solidari", Ala Revenco.

Liceul "Hyperion" din Capitală are comitet părintesc care, deocamdată, nu este înregistrat oficial ca și asociație. Acesta percepe de la părinți o taxă anuală de 200 de lei. Pe lângă acești bani, fiecare elev trebuie să achite și taxe lunare, pentru fondul clasei. Administrația instituției dă asigurări că banii sunt gestionați corect și există transparență financiară.

"În cadrul discuțiilor care aveau loc în consiliul părintesc se lua decizia de a acorda 200 de lei anual, bani care sunt gestionați pentru organizarea activităților curriculare și extra curriculare. Copilului anual i se dă bon de plată prin care se confirmă că a fost achitată suma respectivă", a menționat directorul adjunct al liceului "Hyperion" din capitală, Natalia Moglan.

Șeful interimar al Direcției municipale Educație, Alexandru Fleaș, susține că părinții pot face donații, doar în cazul în care Asociația părintească are statut oficial, ceea ce înseamnă că trebuie să prezinte raporturi financiare.

"Există o singură situație în care pot fi achitate aceste taxe, e vorba de situația în care în instituția de învățământ sunt înregistrate în modul stabilit de lege asociațiile de părinți și sunt înregistrate la Ministerul Justiției. Acestea stabilesc taxele care trebuie achitate, unde vor fi direcționate", a zis șeful interimar al DGETS, Alexandru Fleaș.

Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale afirmă că, până în prezent, niciun responsabil din școlile și grădinițele din țară nu a fost tras la răspundere pentru corupție, asta deși au existat denunțuri. Mai mult, potrivit lor nici Ministerul Educației nu se implică suficient pentru a combate fenomenul.

"Linia fierbinte a Ministerului Educației funcționează deficient deși funcționa cel mai bine, a avut aprecierea experților anticorupție ca fiind cea mai bună, acum ea practic nu funcționează", a menționat reprezentantul AO CReDO, Olga Bîtcă.

Responsabilii din cadrul Ministerului recunosc că au recepționat câteva plângeri privind taxele informale din grădinițe, însă nu au dat detalii.

În context, Centrul Național Anticorupție a anunțat că, anul trecut, au primit mai multe plângeri din partea părinților, privind extorcarea banilor de către administrațiile școlilor și grădinițelor. Deocamdată, nu se cunoaște finalitatea acestora.

Anul trecut, Ministerul Educației a emis un ordin prin care a interzis colectarea banilor sub orice pretext. Același document interzice activitatea comitetelor părintești și a asociațiilor nelegiferate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.