Teatrele din Moldova au ajuns pe muchia falimentului! Disperați, actorii cer autorităților să le permită să reia spectacolele
Embed:
Teatrele din Moldova au ajuns pe muchia falimentului! Disperați, actorii cer autorităților să le permită să reia spectacolele

Actorii din țara noastră au ajuns în culme adisperării și cer redeschiderea teatrelor. Ei spun că nu mai pot face față cheltuielilor și că vor să iasă în fața spectatorilor. Unii artiști spun că sunt nevoiți să se reprofileze pentru a avea o bucată de pâine pe masă și pentru a achita serviciile comunale. Pentru a se face auziți, actorii de la teatrul "Luceafărul" au organizat astăzi un protest inedit.

"Oamenii care au trecut astăzi pe lângă teatrul "Luceafărul" din Capitală au văzut un tablou dezolant. Pe scările instituției au putut fi observate mai multe perechi de pantofi, iar pe prag o valiză și un cuier cu haine. La intrare a fost afișată o pancartă pe care scria avem nevoie de artă. Nu este un decor pentru un spectacol, ci o acțiune de protest a actorilor care vor să fie auziți."

"Practic asistăm la o moarte a teatrului, la o dispariție a acestei culturi. Avem deja și o problemă alarmantă. Unii actori chiar se gândesc să se reprofileze, să plece în alte părți."

"Suntem nespuși de triști. Arta nu se face pe stomacul gol."

Directorul "Teatrului fără nume", Nicu Țărnă, spune că actorii nu pot trăi fără public, dar nici fără salariu.

"Eu chiar nu cred că au fost depistate vreodată, cel puțin la noi în sală, aici la Centrul de Cultură și Artă " Ginta Latină" , a "Teatrului fără nume", nu cred că cineva a zis că eu m-am infectat anume la ei. Nu cred în asta pentru că respectăm toate regulile, aceste măști, se spală pe mâini la timp, se dezinfectează, sala se dezinfectează."

Iar actorii Teatrului Municipal de Păpuși "Guguță" susțin că le-a ajuns cuțitul la os.

"Noi nu putem face față tuturor cheltuielilor și atunci chiar am încercat să facem și niște economii, trecând oamenii la salarii un pic mai mici."

"Noi nu avem venit în teatru acuma dacă nu sunt spectatori. Este periaodă în care încerci să faci și altceva, doar că acel altceva să nu ducă spre încet, încet, gata."

Solicitat telefonic, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Ivan Gheorghiu ne-a declarat că în contextul în care a scăzut numărul de infectări, va cere Comisiei pentru Situații Excepționale să revizuiască decizia cu privire la activitatea instituțiilor culturale.

"Posibil să venim către Comisia pentru Situații Excepționale cu o solicitare de a permite de ce nu în aer liber sau cu un număr limitat de spectatori, cu respectarea tuturor rigorilor. Dar suntem acum în așteptare, Depinde foarte mult de numărul de infectări."

Teatrele din întreaga țară și-au închis ușile în data de 1 martie, în urma deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.