Termenul de interzicere a exportului de grâu din rezerva de stat ar putea fi prelungit
Embed:
Termenul de interzicere a exportului de grâu din rezerva de stat ar putea fi prelungit

Președinția Republicii Moldova solicită Guvernului să extindă termenul de interzicere a exportului de grâu din rezerva de stat până în data de 30 iunie. O solicitare în acest sens a fost semnată de consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Ana Revenco, și este în curs de examinare. Președinția a specificat că această decizie se înscrie în logica acțiunilor anterioare ale instituției, însă nu a oferit detalii despre motivele exacte ale acestei solicitări.

Președinția a expediat solicitarea în data de 8 aprilie motivând că există un risc iminent asupra securității alimentare a țării . Într-un mesaj pentru postul nostru de televiziune, serviciul de presă al Guvernului a precizat că demersul este examinat de Cancelaria de Stat și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În răspuns se mai menționează că în cazul în care specialiștii vor decide că, într-adevăr, termenul de restricționare a exportului de grâu din rezerva de stat trebuie prelungit, atunci la următoarea ședință de Guvern, pe ordinea de zi va fi inclusă o hotărâre în acest sens.

Amintim că, în data de 30 martie, Guvernul a interzis până în data de 12 aprilie, adică până astăzi, exportul de grâu din rezerva de stat. Măsura a fost luată în data de 26 martie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Subiectul a ajuns în vizorul autorităților după ce reprezentanții Agenției Rezerve Materiale au împrumutat 16 mii de tone de grâu din recolta anului 2016 unei firme din Moldova. Este o procedură efectuată anual, și are drept scop reîmprospătarea grâului din rezerva de stat.

Agentul economic, care a împrumutat cele 16 tone de cereale, pe care, apropo, se obligă să le returneze la recolta următoare, le-ar fi dat asigurări funcționarilor că grâul nu va fi exportat. Fostul premier Ion Chicu a declarat pentru postul nostru de televiziune că restricționarea exportului, indiferent de produs, pune sub lovitură înțelegerile acordului Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internațional.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.