Vaccinul anti-COVID nu ajunge în Moldova nici la mijloc de februarie. Termenul de livrare a serului, amanat pentru a treia oară
Embed:
Vaccinul anti-COVID nu ajunge în Moldova nici la mijloc de februarie. Termenul de livrare a serului, amanat pentru a treia oară

Președintele Maia Sandu speră că primul lot de vaccin anti COVID-19 va ajunge în Moldova la sfârșitul lunii februarie. Acesta este cel de-al treilea termen stabilit pentru livrarea serului, după ce anterior s-a promis că vaccinul va ajunge la sfârșit de ianuarie, apoi la mijloc de februarie. Sandu susține că problema constă în cererea prea mare pentru vaccin la nivel internațional.

"Noi ne dorim ca vaccinul să ajungă cât mai repede, dar sunt probleme la nivelul acestei organizații. Oricum sperăm că la sfârșitul lunii februarie să recepționăm primul lot de vaccinuri prin platforma COVAX."


Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, prima tranșă a lotului de vaccin împotriva COVID-19 conține 24.700 de fiole destinate tuturor angajaților din domeniul medical. Cu aceste doze ar urma să fie vaccinate 3% din populație, adică peste 70 de mii de angajați ai instituțiilor medicale. Celelalte 264 de mii de doze ar urma să fie livrate în câteva tranșe și vor fi destinate pentru alte categorii de populație. Pe lângă vaccinurile achiziționate din bugetul de stat, țara noastră urma să primească o donație de 200 de mii de doze din partea României, care nu se știe când va ajunge.


"Nu au fost confirmate actele din partea acestor producători ca România să poată aduce fizic aceste vaccinuri. Deci nu este o problemă la Chișinău sau București. Problema este la producători. Nu există suficientă capacitate de producție a acestor vaccinuri."

"Depunem eforturi ca această donație să ajungă cât mai curând, purtăm discuții intense atât cu producătorii, cât și cu Comisia Europeană sunt discuții și trebuie să fie încheiate câteva acorduri bilaterale și după ce aceste aspecte vor fi clarificate sperăm cât mai curând să ajungă."

Donația de 200 de mii de doze de vaccin anti COVID-19 a fost anunțată de președintele României Klaus Iohanis în cadrul vizitei sale la Chișinău, efectuată acum o lună.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.