Tescovina de struguri și fructe ar putea fi folosită în Moldova la fabricarea cremelor cosmetice sau la prepararea bomboanelor
Embed:
Tescovina de struguri și fructe ar putea fi folosită în Moldova la fabricarea cremelor cosmetice sau la prepararea bomboanelor

Tescovina de struguri și fructe ar putea fi folosită în Moldova la fabricarea cremelor cosmetice sau la prepararea bomboanelor. Un grup de cercetători de la UTM lucrează în prezent la elaborarea unor tehnologii inovative de prelucrare a rămășițelor rămase în urma fabricării sucurilor sau vinului.
Benefiiciile sunt Studiile sunt efectuate în colaborare cu un grup de savanți de la Universitatea „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, în cadrul unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană.

În proiectul care a demarat în luna septembrie anul trecut și va dura 18 luni, sunt implicați în jur de 50 de cercetători din Moldova și România. Oamenii de știință sunt convinși că tescovina are un potențial industrial enorm.

"Se primește că reziduurile din vinificație constituie practic 25 la sută din volumul de struguri prelucrați. Este posibilă valorificarea deșeurilor din vinificație, și în special a acelei tescovine, care ea reprezintă un volum mare. "

Cercetătorii sunt în căutarea metodelor de extragere și prelucrare a unor compuși care se regăsesc în reziduurile de struguri, fructe și legume.Oamenii de știință sunt convinși că unele ingrediente pot servi la prepararea cremelor cosmetice sau pe post de coloranți naturali la producerea bomboanelor.Autorii proiectului vor să elaboreze un ghid de bune practici pentru intreprinderile care prelucrează struguri, fructe și legume. Cercetătorii de la UTM nu exclud că o dată cu implementarea noilor tehnologii, marile fabrici de vinuri și conserve de la noi, ar putea crea suplimentar, noi linii de prelucrare și preparare a diferitor produse din tescovină.

"Moldova, având volume mari de prelucrare a strugurilor, poate beneficia foarte mult. Din aceleași reziduuri, inclusiv din tescovină, poate fi obținut așa, un biogaz. În multe țări, de la o fabrică de vin, poate să fie utilizat pentru un orășel, o comună."

Una dintre cele mai mari fabrici de vinuri din țara noastră s-a aratat deschisă pentru colaborare.

"Pe noi asta ne-ar ajuta să dăm un plus valoare procesului tehnologic. Asta în primul rând. Ceea ce este un beneficiu pentru compania noastră. Plus, această metodă nouă de prelucrare a materiei secundare ne-ar ajuta să influențăm asupra protecției mediului, ceea ce încearcă compania noastră să facă de ani buni."

Cheltuielele pentru efectuarea cercetărilor sunt acoperite întregime de Uniunea Europeană, care a acordat în acest scop, un grant de 200 de mii de euro. 120 de mii le-au revenit cercetătorilor de le UTM iar restul banilor au revenit Universitatății de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași. 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.