The Brussels Times: Stoianoglo, arma Moscovei împotriva Maiei Sandu
Embed:
The Brussels Times: Stoianoglo, arma Moscovei împotriva Maiei Sandu

Procurorul General Alexandr Stoianoglo ar fi arma Moscovei împotriva șefului statului, Maia Sandu, și a reformelor pentru care pledează actualul președinte. Cel puțin asta afirmă jurnaliștii renumitei publicații "The Brussels Times", care au publicat un articol despre presupusele legături dintre Stoianoglo și Federația Rusă. Potrivit publicației, în acest an de mandat,  Stoianoglo ar fi îndeplinit toate cerințele Rusiei, printre care se numără eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și clasarea dosarului "Laundromat". La solicitarea postului nostru de televiziune, Serviciul de Presă al Procuraturii Generale a calificat aceste informații drept "o nouă fumigenă" aruncată de cei vizați în anchete.

În articolul publicat de "The Brussels Times" se menționează că Moscova a impus candidatura lui Alexandr Stoianoglo la funcția de procuror general pentru a-și rezolva mai multe probleme simultan: în primul rând pentru a-l proteja pe Igor Dodon, dar și pentru a o elimina pe Maia Sandu de la putere, în toamna anului 2019.
Publicația mai scrie că, pe parcursul primului an de mandat, Stoianoglo ar fi îndeplinit toate indicațiile Moscovei. Autorul articolului susține că este vorba despre eliberarea persoanelor condamnate de spionaj pentru Federația Rusă, închiderea dosarului "Laundromat" și eliberarea celor 13 judecători implicați în acest caz. De asemenea, potrivit "The Brussels Times", Stoianoglo a găsit o cale pentru a-l elibera pe Veaceslav Platon fără a-i revizui sentința. În articol se mai scrie că, în viitorul apropiat, ar putea fi inițiate dosare penale împotriva persoanelor din anturajul Maiei Sandu, fapt ce o va discredita atât pe ea, cât și pe membrii echipei președintelui.

Am trimis solicitare la Procuratura Generală pentru a-i prezenta dreptul la replică lui Alexandr Stoianoglo. În răspuns, instituția susține că aceste informații sunt o nouă fumigenă, regizată și aruncată în spațiul public de cei vizați în anchete. "Ei fac orice pentru a distrage atenția publicului și a trece în plan secund problemele serioase cu care se confruntă", -se mai menționează în comentariul oficial al Procuraturii Generale. În decembrie anul trecut, agenția rusă de investigații "The Facts" a realizat un documentar care descrise presupusele legături dintre Veaceslav Platon și procurorul general Alexandr Stoianoglo. Jurnaliștii ruși au relatat cum în perioada mandatului, Stoianoglo ar fi clasat cele 42 de dosare penale deschise pe numele Platon și celor din anturajul lui. Atunci, Platon, dar și procuratura au negat toate aceste informații.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.