Igor Dodon vine cu trei scenarii după decizia CC și declarația Maiei Sandu
Embed:
Igor Dodon vine cu trei scenarii după decizia CC și declarația Maiei Sandu

Președintele PSRM, Igor Dodon, îi sugerează șefului satului, Maia Sandu, să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. În caz contrar, Moldova ar putea rămâne cu un Guvern interimar până în 2023, afirmă liderul socialiștilor. Într-un scenariu și mai pesimist, țara s-ar putea adânci într-o criză profundă și vom asista la proteste în masă. Liderul socialiștilor a făcut aceste declarații la o emisiune de la postul public de televiziune. Maia Sandu nu a venit deocamdată cu un răspuns la solicitările lui Dodon.


"I-aș sugera în următoarele ore să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu la funcția de premier. Dacă refuză categoric să execute decizia CC intrăm într-o situație de incertitudine pe o perioadă lungă de timp. Un Guvern interimar până în 2023 și atunci se va dizolva Parlamentul și vor fi alegeri parlamentare."

Igor Dodon a mai spus că socialiștii nu intenționează să inițieze demiterea președintelui Maia Sandu prin referendum pentru că asta ar însemna cheltuieli suplimentare de 120 de milioane de lei. Liderul socialiștilor afirmă că președintele trebuie să lase la o parte orgoliul și să inițieze negocieri cu toate fracțiunile parlamentare.

"Pe noi nu ne deranjează acum Maia Sandu. Cu Maia Sandu totul e clar. Ea a încălcat legislația deja de două ori în decurs de două luni, a încălcat Constituția. Nimeni nu a făcut așa ceva. O să-i vină timpul. Noi nu avem interesul și nu o să mergem la referendum. Nu va fi nici referendum, nici anticipate."

Consilierul prezidențial pe comunicare, Sorina Ștefârță, nu a răspuns deocamdată la apelurile și mesajele noastre pentru a ne oferi un comentariu la declarațiile făcute de liderul PSRM. Recent, Înalta Curte a declarat neconstituțional decretul de desemnare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier și a decis că șeful statului trebuie să inițieze noi consultări cu deputații. Legea Supremă prevede ca președintele să numească un candidat înaintat de majoritatea parlamentară. Mariana Durleșteanu a fost propusă la funcția de premier de PSRM, și susținută de Platforma "Pentru Moldova". În total, pentru candidatura ei au semnat 54 de deputați. Acum două zile, Maia Sandu nu a spus clar ce acțiuni va întreprinde după decizia Curții Constituționale, dar a menționat că insistă pe organizarea alegerilor anticipate.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.