Turcia va oferi Ucrainei sprijin pentru soluționarea conflictului din Donbass
Embed:
Turcia va oferi Ucrainei sprijin pentru soluționarea conflictului din Donbass

Turcia va oferi Ucrainei  sprijin pentru soluționarea conflictului din Donbass. Anunțul a fost făcut de președintele turc, Recep Erdogan, în cadrul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Reuniunea are loc pe fondul creșterii tensiunilor dintre Ucraina și Rusia din cauza reizbucnirii violențelor din regiunile Lugansk și Donețk.

"Turcia sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Reiterăm că noi nu recunoaștem anexarea Crimeei."


Recep Erdogan a mai adăugat că speră ca acest conflict să fie soluționat pașnic, pe cale diplomatică și în conformitate cu legile internaționale. La rândul său, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit omologului său turc pentru sprijin și s-a arătat satisfăcut de faptul că au aceleași viziuni, atât în ceea ce privește Donbassul, cât și securitatea din Marea Neagră.


"În primul rând am discutat în detalii despre securitatea și posibilele acțiuni comune în Marea Neagră. Este important să menționez că viziunile noastre sunt aceleași atât în ceea ce privește pericolele de acolo, cât și modalitatea prin care am putea reacționa la ele."


În ultimele săptămâni, în Ucraina au început să crească temerile legate de o eventuală escaladare a conflictului din Donbass. Acestea sunt legate în special de trupele pe care Rusia le-a mobilizat în apropiere de granița ucraineană, dar și în peninsula Crimeea, anexată în 2014. Drept reacție, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite și-au manifestat îngrijorarea și sprijinul pentru Kiev. Moscova nu a negat faptul că a mobilizat trupe în apropiere de Ucraina, dar susține că acțiunile sale nu au ca scop amenințarea nimănui. Săptămâna trecută, patru soldați ucraineni au fost uciși, iar șapte au fost răniți în urma confruntărilor cu separatiștii proruși din Donbass. Aceasta a fost cea mai sângeroasă confruntare de la începutul anului.


 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.