Un adevărat potop s-a abătut asupra satului Hansca din raionul Ialoveni. Șuvoaiele de apă au făcut prăpăd prin gospodăriile oamenilor
Embed:
Un adevărat potop s-a abătut asupra satului Hansca din raionul Ialoveni. Șuvoaiele de apă au făcut prăpăd prin gospodăriile oamenilor

Imagini apocaliptice în satul Hansca din raionul Ialoveni. Ploaia puternică de ieri seara a distrus curțile mai multor gospodării, iar în unele, șuvoaiele au ajuns în case. Au fost spălate practic și mai multe grădini. Localnicii spun că pentru prima dată se confruntă cu o situație atât de gravă. Premierul Ion Chicu a vizitat astăzi localitatea și le-a cerut autorităților să evalueze prejudiciile astfel încât să poate identifica surse pentru compensarea pagubelor.


"Iaca, uitați-vă ce se întâmplă la Hansca. Fântâna nu se vede din apă. Uită-te, șuvoaiele sunt tot mai puternice."


Ploaia care a durat în jur de o oră și jumătate a afectat puternic șapte gospodării amplasate pe valea satului Hansca. Oamenii spun că nu au reușit nici măcar să-și adăpostească animele și lucrurile din jurul gospodăriilor. Șuvoaiele puternice au înnămolit grădinile și casele.


"Niciodată nu a fost, nici într-un an nu a fost să ne mâliască ca în acest an, niciodată nu a fost așa ceva. "


Localnicii din cea mai afectată zonă au încercat să-și salveze bunurile ce le-au mai rămas prin gospodării. Aceștia și-au scos electrocasnicele din case, hainele și mobila.


"Gardul a fost doborât, motocultorul a fost luat de apă. L-am scos aseară târziu din râpă. Mașina a fost inundată. E a unei rude care e la noi în ospeție. Piscina gonflabilă a copiilor a fost distrusă, nici nu s-au folosit de ea. În general, e munca de o viață. Acolo era o bucată bună de grad, dar s-a dus. "


Șuvoaiele au măturat tot ce le-a stat în cale."Când am deschis ușa, plutea vana, pluteau butoaiele. Am ieșit de aici, pentru că m-am speriat. Butoaiele erau scoase în drum. Cum au ieșit ele de aici, idee nu am."


Peste gard, o altă familie scoatea nămolul din case. Oamenii spun că ultima dată, gospodăriile le-au fost inundate acum câțiva ani, dar nu-și mai amintesc o ploaie atât de puternică."Întotdeauna când sunt ploi mari ne inundă. Și ocoalele pentru păsări au fost inundate, așa e tot timpul la noi. Grădina e toată distrusă. Nu știu, nu o să avem nimic în acest an."


Pe lângă cele șapte gospodării puternic afectate, aproape 70 la sută din drumurile din sat au fost spălate.


"Bugetul Primăriei Hansca este limitat, nu am putea acoperi suta de procente, toate pagubele provocate în seara zilei de ieri, dar sperăm că vom primi ajutor de la autorități, cel puțin să primim tenhică, dacă o să fie posibilitate."


Salvatorii și pompierii au intervenit în mai multe localități din țară care au avut de suferit din cauza precipitațiilor abundente de aseară. Potrivit datelor IGSU, ploile au afectat mai multe drumuri locale din satele Costești și Horești din raionul Ialoveni. De intervenția salvatorilor a fost nevoie și în satele Buțeni din raionul Hîncești, Bleșteni, Edineț și Tochile- Răducani din Leova. În aceste localități, apa a distrus culturi agricole și a inundat beciurile și ogrăzile oamenilor. Astăzi, Moldova este sub cod galben de ploi puternice însoțite de descărcări electrice. Avertizarea este valabilă până la ora 22. Sunt deja șapte zile consecutiv când Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță averse puternice cu grindină și vijelie.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.