Un agent economic este acuzat că ar fi tăiat ilegal zeci de copaci pe un teren arendat în Durlești și a pus temelia unei construcții
Embed:
Un agent economic este acuzat că ar fi tăiat ilegal zeci de copaci pe un teren arendat în Durlești și a pus temelia unei construcții

Beton în mijlocul Pădurii. Un agent economic este acuzat că a arendat 40 de hectare de pădure din Durlești, a tăiat zeci de copaci și a pus temelia unei construcții. Asta în timp ce a primit dreptul doar de a instala  căsuțe din lemn sau foișoare care pot fi ușor demontate. Despre asta au scris jurnaliștii de la Ziarul de Gardă care au făcut o investigație la acest subiect. Responsabilii își pasează vina și spun că vor putea interveni doar când experții se vor expune în acest caz.

"Este ora șase jumătate și pe stradela 4 vine o autospecială, bănuiesc pentru a turna beton. Aici a fost un copac acoperit cu pietre deja. Un copac destul de mare după diametrul tulpinii. S-au tăiat cam 50 de copaci, alți câteva zeci au fost deja pregătiți, e turnat în jurul lor beton și tot sunt preconizați pentru tăiere."

40 de hectare din pădurea de la Durlești au fost luate în arendă pentru aproape 30 de ani.


"Actele permisive au fost eliberate în anul 2016, la prezentarea tuturor actelor prevăzute de legea 163. Motiv de refuz nu a fost în eliberarea actelor permisive pentru construcția zonei de odihnă și anume de căsuțe ușor demontabile. Pârghii legale pentru sistarea lucrărilor de construcții administrația publică nu are."


Compania care a semnat contractul cu Agenția Moldsilva s-a angajat să construiască căsuțe din lemn sau alte imobile care pot fi demontate ușor. Surpriză: la un moment dat, locatarii din preajmă au observat că în pădure intră mașini încărcate cu beton.


"Dumnealui toarnă fundamente, construiește case fără o autorizație de construcție, fără o expertiză a solului, pentru că aici există risc de alunecări de pământ."


Am încercat să vorbim cu fondatorul companiei care a luat în chirie terenul, dar nu am reușit să-l găsim. Ion Meleca nu a oferit un interviu nici reporterilor de la Ziarul de Gardă, autorii investigației, au obținut însă o reacție de la acesta.


" Este proiectul, conform proiectului e făcut toată asta. Proiectul e făcut, e acordat cu dânșii. - Cu cine cu dânșii? - Cu Moldsilva. "


Altceva spun însă inspectorii de mediu. Aceștia pregătesc un proces verbal pe care îl vor trimite procurorilor.


"La fața locului au fost depistate tăieri neautorizate de arbori, au fost evidențiate utilizare irațională a resurselor funciare, solul fertil, litiera, pătura vie. "


Responsabilii de la Agenția Moldsilva spun că verificările făcute de ei nu sunt încă finalizate și nu pot spune dacă arborii au fost tăiați legal nu nu. Totuși, inginerii de la "Moldsilva" susțin că agentul economic a turnat planșe de beton, deși ar fi trebuit să instaleze doar piloni.

"Cele fundații care au fost inspectate de către noi prezintă planșe de beton, dar grupul de lucru a solicitat de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică să se expună vizavi de tipul de construcții care este."

Ion Curmei, șeful Agenției pentru Supraveghere Tehnică ne-a declarat că nu se poate expune dacă planșele de beton sunt fundamentul unor imobile durabile sau ușor demontabile până când specialiștii nu au terminat verificările. Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Gardă, prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.