Un grup de avocați au atacat în instanță de judecată obligativitatea purtării măștilor de protecție în spații deschise
Embed:
Un grup de avocați au atacat în instanță de judecată obligativitatea purtării măștilor de protecție în spații deschise

Purtarea măștilor în spațiile deschise este ilegală. Este opinia unui grup de avocați din Chișinău care a contestat decizia Comisiei municipale Extraordinarea de Sănătate Publică, prin care cetățenii sunt obligați să poartă masca de protecție și în stradă, parcuri sau orice loc deschis. Potrivit juriștilor, măsura ar încălca dreptul la libera circulație, dar și la viața privată. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Avocatul Iulian Rusanovschi a scris pe o rețea de socializare că Biroul său de avocați își manifestă dezacordul total față de această decizie.

"Prin această hotărâre nu se urmărește lupta cu noul coronavirus, din simplu motiv că, potrivit deciziei Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști sau cârpe, doar să-și acopere cu ceva gura. Respectiv, unii oameni poartă aceeași mască săptămâni întregi, iar în rezultat se intoxică de la mizeria care se depune pe ea. Dezgustător și abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă.", a scris avocatul.

Iulian Rusanovschi menționează că lupta cu virusul nu poate fi oprită prin purtarea măștilor pe străzi și că niciun studiu nu a demonstrat acest lucru. Am sunat la Curtea de Apel Chișinău pentru o reacție. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Octeabrina Popa, ne-a spus că dosarul a ajuns la ei dimineață și că urmează să fie repartizat unui magistrat.
Astăzi, la ședința operativă a serviciilor municipale, primarul Capitalei, Ion Ceban, s-a arătat indignat de reacția unor oameni care nu sunt de acord cu purtarea măștilor în spațiile publice deschise.

"Oare chiar atât de complicat este să purtăm masca atunci când majoritatea statelor europene nici măcar nu au ridicat această restricție de la începutul pandemiei? Am auzit și am văzut diferite păreri, că ar fi complicat, știu că este complicat. Miile de medici stau de aproape un an de zile în mască și costume speciale."

Vineri, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a decis ca purtarea măștii să fie obligatorie și în spațiile deschise, în contextul agravării situației epidemiologice din Capitală.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.