Reprezentanții PAS au protestat împotriva numirii judecătorului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău
Embed:
Reprezentanții PAS au protestat împotriva numirii judecătorului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău

Mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate au organizat un flashmob, în fața Președinției, pentru a-i cere șefului statului, Igor Dodon, să nu semneze decretul de numire a judecătorului Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Șefa Serviciului de presă a instituției prezidențiale, Carmena Sterpu, rugată să comenteze solicitarea PAS, ne-a declarat că acțiunea  are un caracter electoral. Și cel vizat, magistratul Vladislav Clima, a spus că protestul are tentă politică și nu va comenta revendicările reprezentanților PAS.

Protestatarii au venit cu un banner, pe care l-au agățat de gardul Președinției. Timp de aproape o oră, deputații și liderii PAS au ținut discursuri, în care au criticat decizia CSM de a-l alege pe Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Manifestanții susțin că magistratul este unul dintre dintre cei trei judecători ai Curții de Apel Chișinău care au menținut decizia primei instanțe, potrivit căreia alegerile locale din Chișinău, din 2018, nu au fost validate. Și președintele Igor Dodon a fost criticat de către protestatari.

"Vladislav Clima, fiind un judecător care a emis astfel de decizii controversate, este șantajabil și cu siguranță, este dispus să execute toate deciziile, soluțiile, indicațiile, poruncile care i le dă Igor Dodon."

"Dacă vedem că judecătorii de teapa lui Clima încep să fie încet, încet promovați în funcții de conducere în sistemul judiciar, noi cu toții înțelegem că asta poate fi parte a unui puzzle, puzzle pe care îl construiește, îl pregătește Dodon. Acest puzzle se numește, am eu impresia, fraudarea alegerilor."

"Dodon nu-și mai poate ascunde păcatele. Îmi amintesc în toamnă, când se ținea scai de noi, când ieșeam să vorbim public despre reformele pe care vrem să le facem în justiție, despre cum vrem să curățăm Procuratura, Justiția. Atunci, el la dezbaterile publice o făcea pe marele reformator."

"Dodon ar trebui să fie torța dreptății în această țară, fiind președintele țării. Dar prin semnarea acestui act va demonstra încă o dată că este un președinte care nu este pentru popor, ci pentru interesele sale. "

Reprezentanții PAS au mai anunțat că vor lansa o petiție pentru a-l împiedica pe Igor Dodon să semneze decretul de numire în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Vladislav Clima. L-am telefonat pe magistratul Vladislav Clima pentru a-i solicita un interviu, însă acesta ne-a declarat că nu vrea să comenteze acțiunile PAS, deoarece acestea au un caracter politic și scopul de a influența rezultatele concursului în urma căruia a fost ales președinte a Curții de Apel Chișinău. Șefa Serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, ne-a transmis, printr-un sms, că unii politicieni au început campania electorală și promovarea sloganelor înainte de termenul prevăzut de legislație. "Ei caută orice motiv presupus, inventat sau închipuit pentru a se manifesta politic, în lipsa oricăror alte idei și inițiative cu adevărat folositoare pentru cetățeni. Iar în ceea ce o privește pe Maia Sandu, să ne amintim că, atunci când a deținut funcția de prim-ministru, a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituționale", a mai menționat Carmena Sterpu, referindu-se la legea privind numirea unui nou procuror general, promovată de Maia Sandu și declarată ulterior neconstituțională. Judecătorul Vladislav Clima a fost ales în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău la ședința Consiliului Superior al Magistraturii din 28 iulie. Tot atunci, judecătoarea Tamara Chișcă - Doneva a fost aleasă vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Numirile CSM au stârnit critici dure atât în rândul opoziției, cât și în rândul guvernării. Premierul Ion Chicu și ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, au declarat că au fost alese în funcții de conducere persoane cu o reputație reproșabilă. A reacționat la numirile de la CSM și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Potrivit diplomatului,CSM le-a provocat cetățenilor un puternic sentiment de dezamăgire.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.