Un nou lot de măști medicinale și halate pentru cadrele medicale din țară a ajuns în Moldova
Embed:
Un nou lot de măști medicinale și halate pentru cadrele medicale din țară a ajuns în Moldova

Un nou lot de măști medicinale, respiratoare, ochelari de protecție și halate pentru cadrele medicale din țară a ajuns în Republica Moldova. Ajutorul umanitar vine din partea Uniunii Europene și reprezintă doar o parte dintr-o donație mai amplă, în valoare totală de aproape trei milioane de euro. Primele camioane cu ajutoare au fost întâmpinate de mai mulți oficiali. 

”În timpul îmbrăcării măștii modelăm piesa metalică bine, ca să fie atașat bine și să fie acoperit nasul și gura integral.”

Primul lot de echipament medical a ajuns la un depozit farmaceutic din Capitală. Donațiile urmează să fie repartizate în toate spitalele din țară, inclusiv în cele din stânga Nistrului.

”Vor fi direcționate în baza evaluării necesităților către acele instituții medicale care actualmente au atât profil COVID, cât și non-COVID, dar în funcție de necesitățile cheie care există în sistemul de sănătate.”, a spus VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății.

”Urmează să recepționăm un al doilea lot care va suplini semnificativ rezervele de echipamentele medicale existente, atât de necesare sistemului medical național.”, a declarat ION CHICU, prim-ministru.

Cel de-al doilea lot cu ajutoare umanitare va conține mănuși, aparate de oxigenare, monitoare pentru pacienți, dar și teste pentru depistarea COVID-19. În cadrul evenimentului, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat că UE este unul dintre cei mai mari susținători ai țării noastre.

”Sper că o să vă ajute să fie prevenită răspândirea acestui virus și să depășim împreună, împreună mai puternici, această criză.”, a declarat PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Iar reprezentantul OMS în țara noastră, Igor Pokanevych, afirmă că pandemia de COVID-19 nu este nici pe aproape de sfârșit și că trebuie împreună să depunem toate eforturile ca să trecem peste această provocare.

”Nu trebuie să uităm că pandemia nu s-a încheiat. Probabil vom avea nevoie de tot mai mult echipament de acest fel, dar comportamentul și acțiunile fiecăruia dintre noi, cu siguranță vor ajuta în salvarea de vieți omenești.”, a menționat IGOR POKANEVYCH, reprezentantul OMS.

Proiectul Uniunii Europene și al Biroului Regional al OMS ”Solidari pentru Sănătate” este destinat luptei împotriva noului tip de coronavirus, dar și pentru consolidarea capacităților țărilor Parteneriatului Estic precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Proiectul este prevăzut pentru un termen de doi ani și are un buget de peste 30 de milioane de euro.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.