Un Orășel European este amenajat în centrul Capitalei. Ambasadele țărilor UE își prezintă bucatele tradiționale
Embed:
Un Orășel European este amenajat în centrul Capitalei. Ambasadele țărilor UE își prezintă bucatele tradiționale

În acest weekend, în Capitală este marcată Ziua Europei în cadrul tradiționalului Orășel European. Acesta a fost deschis, astăzi, în parcul central de către ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko. Oaspeții evenimentului s-au putut delecta cu bucate tradiționale europene și cu muzică jazz.

La sărbătoare au participat mai mulți oficiali, printre care președintele Parlamentului, Andrian Candu, și premierul Pavel Filip.

În grădina publică Ștefan cel Mare, au amenajat corturi peste 20 de ambasade acreditate la Chișinău, unde oaspeții evenimentului au putut afla mai multe despre tradițiile acestor state și au putut gusta din bucatele lor tradiționale.

"Avem proseco italiano, cafea și croissant cu prosciuto italiană", a spus ambasadoarea Italiei în Moldova, Valeria Biagiotti.

Vizitatorii au făcut cozi la corturile cu delicii europene și au încercat să guste din toate bucatele.

În Orășelul European a amenajat un cort și Parlamentul de la Chișinău, care a organizat o tombolă. Persoanele care au răspuns corect la întrebările legate de activitatea legislativului s-au ales cu premii. Printre norocoși s-au numărat premierul Pavel Filip și ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko. 

Peter Michalko și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au trecut pe la toate corturile amenajate în parcul central. Cei doi oficiali au tras la țintă, la cortul amenajat de Ambasada Marii Britanii, după care au încercat berea cehă și cea germană, dar și alte licori tradiționale europene.

Michalko a menționat că Ziua Europei nu este doar o sărbătoare, ci un angajament comun al țărilor blocului comunitar de a ajuta Moldova să se dezvolte în continuare.

"Avem un singur obiectiv major, acela de a contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor din Republica Moldova. Suntem convinși că aceasta este calea pe care cetățenii Republicii Moldova își doresc să meargă", a afirmat ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko. 

La rândul său, Andrian Candu le-a mulțumit partenerilor europeni pentru susținere.

"Nu este ușor, dar în fiecare zi câte un pic, câte un pas, Republica Moldova este mai aproape de aceste reguli și de aceste valori ale Uniunii Europene", a precizat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Oficialii prezenți la eveniment au vorbit și despre posibilitatea de a conecta, pe viitor, țara noastră la calea ferată europeană.

"Ar fi bine să construim o cale ferată cu ecartament occidental din România spre Chișinău", a mai adăugat președintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Așa trebuie de acționat atunci când vorbim de apropierea statelor, nu prin declarații", a menționat premierul, Pavel Filip.

Ambasadorul României susține inițiativa.

"Avem nevoie de așa ceva, să știți că sunt un susținător direct al acestei idei", a zis ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniță.

În Orășelul European a venit și liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, care a dat nas în nas cu șeful Legislativului, Andrian Candu. Deși a încercat să-l evite, nu i-a reușit.  

Evenimentul dedicat Zilei Europei va continua și mâine. Pe parcursul zilei, vizitatorii vor putea viziona filme de producție europeană, care vor fi proiectate chiar în parcul central.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.