Unii investitori străini s-ar putea retrage din Moldova, dacă guvernarea va implementa inițiativa de a mări TVA
Embed:
Unii investitori străini s-ar putea retrage din Moldova, dacă guvernarea va implementa inițiativa de a mări TVA

Mai multe organizații nonguvernamentale i-au cerut conducerii țării și reprezentanților Fondului Monetar Internațional să revizuiască măsurile de austeritate fiscală anunțate anterior de autorități. Este vorba despre propunerea Ministerului Finanțelor privind impozitarea tichetelor de masă și majorarea până la 20 la sută a cotei TVA pentru hoteluri, restaurante și cafenele.

În context, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Franța - Moldova au atenționat că, în cazul în care măsurile fiscale vor fi implementate, unii investitori străini s-ar putea retrage din țara noastră.    

Membrii Asociației Restaurantelor și localurilor de agrement din Moldova l-au invitat la dialog pe reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Moldova, Vladimir Tulin. Într-o adresare semnată de ei se menționează că reforma fiscală din 1 octombrie 2018, când TVA-ul pentru hoteluri, restaurante și cafenele a fost redus până la 10 procente, este în concordanță cu practicile Uniunii Europene, iar acest lucru a dus la dezvoltarea business-ului mic și mijlociu.

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și localurilor de Agrement din Moldova, Aneta Zasavițchi, susține că în urma majorării cotei TVA vor avea de suferit atât consumatorii de rând, cât și miile de angajații din domeniul vizat. Ea afirmă că propunerea Ministerului Finanțelor de a face modificări în domeniul fiscal la sugestia FMI este necugetată. 

Și reprezentanții Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova și-au exprimat dezacordul față de modul în care Ministerul Finanțelor a decis implimentarea măsurilor incluse în acordul pe care țara noastră l-ar putea semna cu Fondul Monetar Internațional. Îngrijorată de propunerea impozitării tichetelor de masă este și Camera de Comerț și Industrie Franța - Moldova.

Într-o scrisoare adresată premierului Maia Sandu se cere ca înainte de a lua o decizie finală, să fie organizate consultări publice. În document se menționează că în tot procesul de acordare a tichetelor de masă sunt implicate aproximativ 800 de companii, atât autohtone cât și străine, astfel efectele acestor măsuri vor fi nefaste.

Reprezentanții CCI Franța - Moldova susțin că antreprenorii francezi, dar și alți investitori străini ar putea pleca din Moldova. Serviciul de presă a Cancelariei de Stat ne-a confirmat recepționarea scrisorii și a anunțat că săptămâna viitoare vor veni cu o reacție oficială.

Și președintele PL, Dorin Chirtoacă, a criticat dur noile măsuri fiscale propuse de guvernare.

Premierul Maia Sandu susține însă că aceste măsuri sunt necesare. 

După valul de nemulțumiri, generat de propunerea Ministerului Finanțelor de a impozita tichetele de masă, responsabilii au anunțat că vor organiza consultări publice pe marginea acestui subiect.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.