Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare
Embed:
Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost achitat astăzi în dosarul fraudei bancare. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Buiucani. Judecătorii au admis solicitarea procurorilor de a renunța la învinuirile de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari aduse anterior lui Platon. Totodată, aceștia au decis să păstreze încă pentru o lună  sechestrul asupra bunurilor omului de afaceri, aplicat în acest dosar.

"Al achita pe Platon Veaceslav Nicolai pe motiv că fapta nu a fost săvârșită de inculpat. Ca urmare a renunțării integrale a procurorului de la învinuiri. Al considera pe Platon Veaceslav reabilitat."

"Azi, într-un sfârșit, s-a întâmplat acest lucru. După ce am trecut timp de cinci ani tot acest drum, vă pot spune că e foarte greu să obții dreptate în sistemul nostru de drept. E foarte greu. Uneori mi se pare că acest lucru e imposibil."


Avocatul lui Veaceslav Platon susține că toate probele demonstrau nevinovăția clientului său și că au luptat pentru această sentință ultimii cinci ani.

Acuzatorul de stat nu ne-a putut spune dacă va contesta sau nu decizia magistraților.


"Instanța a dispus și a hotărât achitarea lui Platon în acest proces penal, însă, s-a expus și asupra unor altor chestiuni asupra cărora urmează să studiem sentința motivată și o să ne expunem ulterior."

Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi a scris pe Facebook că în condițiile în care avem un Parlament dizolvat, un Guvern în demisie, singura putere politică neutră ar fi președintele Republicii Moldova. Acesta se întreabă dacă în urma achitării lui Platon ar trebui să strige că justiția Maiei Sandu a făcut acest lucru. El a ținut să amintească că anume așa procedau cei din opoziție atunci când fostul premier, Vlad Filat a fost eliberat înainte de termen la finele anului 2019.


La sfârșitul lunii mai, Procuratura Generală a anunțat că renunță la învinuirile de escrocherii și spălare de bani în proporții deosebit de mari, aduse anterior lui Platon în dosarul în care a fost condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare. Instituția a menționat că au fost acumulate probe noi, care cumulate cu cele existente în dosar au demonstrat nevinovăția lui Platon. Atunci, șeful statului, Maia Sandu a criticat decizia procurorilor, precizând că gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. La rândul său, Veaceslav Platon a acuzat-o pe Maia Sandu de imixtiune în actul justiției. Acesta i-a reproșat Maiei Sandu că a făcut parte din cele două guverne care au votat pentru acordarea garanțiilor de stat, pentru cele trei bănci - Banca de Economii , Banca Socială și Unibank și că a participat la concesionarea aeroportului.


"Noi nu am primit de la ea niciun răspuns. Ea astăzi ocupă cea mai înaltă funcție în stat. Ea nu a răspuns oamenilor la întrebarea directă. Vrem, avem în plan, să pichetăm Președinția, casa unde ea trăiește cu pancarte și cu întrebări "ați făcut pentru bani sau din prostie?" Vrem să primim un răspuns."


Solicitată telefonic de postul nostru de televiziune, consilierul pe comunicare al Preșidenției, Sorina Ștefârță ne-a declarat că nu a recepționat
niciun demers cu întrebări de ale lui Platon. Cât privește protestele, care urmează a fi organizate de controversatul om de afaceri, ea ne-a spus că este dreptul lui constituțional.

 

© 2019 General Media Group Corp.
Toate drepturile rezervate.